Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 18 września 2014

Zapiekanka brokułowa z rybą w sosie curry. Broccoli casserole with fish and curry sauce.



4 - 5 porcji (scroll down to English version)
250 g makaronu penne, bezglutenowy*
1 brokuł
1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
300 - 400 g fileta z miruny (około 600 g mrożonej ryby)
sól, pieprz
250 g kwaśnej śmietany
100 ml wody
200 g żółtego sera, starty na małych oczkach
1 1/2 łyżeczki  przyprawy curry (bez glutaminianu sodu, bez konserwantów i bez sztucznych barwników)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Makaron ugotuj w wodzie (+ pół łyżeczki soli ), al dente. Odcedź. Brokuł gotuj w osolonej wodzie 4 minuty; gotuj nie przykryty, wtedy nie straci swojego intensywnego zielonego koloru. Podziel brokuł na różyczki. Rybę pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z wo, dodaj 70 g startego sera, dopraw curry, kurkumą i papryką. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż makaron, na to brokuł i rybę, polej sosem śmietanowo-serowym, posyp pomidorem a na wierzch resztę startego sera. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 25 - 30 minut.


4 - 5 servings
250 g penne pasta, gluten-free*
1 broccoli
1 large tomato, diced
300 - 400 g fish fillet, hoki/hake (about 600 g of frozen fish)

salt, pepper 
250 g sour cream  

100 ml of water
200 g cheese, grated on small mesh
1 1/2 teaspoons of curry seasoning powder (no
monosodium glutamate, no preservatives and no artificial colors

1/2 teaspoon of turmeric
1/2 teaspoon of hot pepper (paprika) powder

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Boil pasta in water (+ half a teaspoon of salt), al dente. Drain it. Cook broccoli in salted water for 4 minutes; boil uncovered, it dosen't lose an intense green color. D
ivide broccoli into florets. Cut fish into pieces, season with salt and pepper. Mix sour cream with water and 70 g of grated cheese, season with curry, tumeric and pepper. At the bottom of the casserole dish put pasta, broccoli and fish, pour the cream cheese sauce, sprinkle with tomato and on the top put the rest of the grated cheese. 
Bake in preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow for 25 - 30 minutes.