Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 26 lutego 2015

Tapioka na mleku kokosowym z owocami lasu. Coconut milk tapioca with fruits of the forest (berry).


160 g nieugotowanej tapioki
400 ml mleka kokosowego
125 ml wody

250 -300 g mrożonych owoców lasu (żurawina, jeżyna, jagoda)
2 - 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
 
Owoce rozmróź. Owoce puszczą sok, nie odlewaj soku. Dodaj do owoców miód i dokładnie wymieszaj. 
Mleko i wodę wlej do garnka, dodaj tapiokę i gotuj na średnim ogniu 10 minut, ciągle mieszając. Przykryj garnek i pozostaw by tapioka wchłonęła resztę płynu.
Gotową tapiokę przełóż na talerze, na wierzchu połóż owoce z sokiem.
Latem tapiokę możesz podawać z swieżymi malinami lub jagodami.


160 g of uncooked tapioca
400 ml of coconut milk
125 ml of water

250 -300 g of frozen forest fruits (cranberry, blackberry, blueberry)
2 - 3 tablespoons of honey or agave syrup

Thaw fruits. Fruits let juice, do not pour off juice.
To the fruit add honey and mix thoroughly.
Pour milk and water into the pot, add tapioca and cook over medium heat 10 minutes, stirring constantly. Cover the pot and leave the tapioca to absorb the rest liquid.
Transfer the tapioca on the plates, on top put the fruits with the juice.
In summer you can serve tapioca with fresh raspberries or blueberries.