Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Sałatka z mango, melona i jarmużu. Mango melon kale salad.


Dla 3 - 4 osób.
100 - 120 g jarmużu
100 g ryżu pełnoziarnistego parboiled naturalny
1 duże mango
pół melona galia lub kanatlupa
1 żółta lub pomarańczowa papryka, miałam mini papryczki, dodałam dwie: jedną żółtą a drugą pomarańczową
2 łyżeczki ziaren słonecznika
3 łyżeczki ziaren sezamu

Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego, czerwonego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu, jeżeli lubisz bardziej słodkie dressingi dodaj jeszcze pół łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon, bezglutenowa
pieprz świeżo zmielony

Ugotuj ryż w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Wszystkie składniki na dressing umieść w małym słoiczku, zamknij go i wytrząść porządnie by uzyskać jednolitą masę. Dopraw pieprzem. Jarmuż umyj, potnij na kawałki, usuń żyły. Dodaj dressing i dokładnie wymieszaj. Rękoma wmasuj dressing w jarmuż i odstaw. Paprykę umyj, usuń gniazda ziaren, pokrój w dużą kostkę. Melon i mango obierz, pokrój na duże kawałki, kostkę. Paprykę, melona i mango dodaj do jarmużu, dodaj ugotowany ryż, słonecznik i sezam, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 - 15 minut by smaki się przegryzły, po tym czasie możesz już podawać danie.

For 3 - 4 people.
100 - 120 g kale
100 g whole grain parboiled natural rice
1 large mango
half of Galia or
cantaloupe melon 

1 yellow or orange bell pepper,
2 teaspoons sunflower seeds
3 teaspoons sesame seeds

Dressing:
3 tablespoons olive oil
1 tablespoon red vinegar
3 tablespoons lemon juice
1 tablespoon honey, if you like more sweet dressings add about half spoon more
1 teaspoon Dijon mustard, gluten-free
freshly ground pepper

Cook the rice in salted water with a spoon of olive oil. Place
all ingredients for the dressingin in a small jar, close it and shake to obtain a homogeneous sauce. Season with pepper. Wash kale, cut into pieces, remove the veins (streaks). Add dressing and mix thoroughly. Do hands massage kale. Wash peppers, remove the seeds, cut peppers into large cubes. Peel melon and mango, cut into large pieces, cubes. Add pepper, melon and mango to kale, add the cooked rice, sunflower and sesame seeds, mix everything thoroughly. After 10 - 15 minutes you can serve the salad.