/scroll down to the English version/
Clafoutis (czyt. klafuti) to pieczony deser pochodzący z regionu Limousin w
środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciemnych czereśni,
które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie
przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły.
Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami,
porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Gdy do
ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde.
2 szklanki wiśni bez pestek, (użyłam 400 g mrożonych wiśni bez pestek)
140 ml mleka migdałowego
2 łyżki oliwy z oliwek (możesz użyć 2 łyżki roztopionego dziewiczego oleju kokosowego)
3 jajka
3 łyżki cukru lub 2 łyżki stewii
80 g mąki migdałowej
szczypta soli
dziewiczy olej kokosowy nierafinowany do wysmarowania formy
cukier puder do posypania ciasta
forma o średnicy 25 cm
Jajka ubijaj około 2 minut, dodaj cukier i ubijaj kolejne 2 - 3 minuty. Dodaj przesianą mąkę migdałową i sól, wymieszaj do połączenia się składników. Do masy dodaj mleko migdałowe i oliwę, delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym, wyłóż wiśnie równomiernie i zalej ciastem. Piecz 30 minut w nagrzanym do 195 stopni Celsjusza piekarniku, bez termoobiegu. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni
Po upieczeniu chwilę ostudź. Posyp cukrem pudrem i podawaj letnie.
Uwaga: ciasto opadnie po ostudzeniu.
Jeżeli używasz mrożone wiśnie, musisz je rozmrozić i odlać płyny.
Clafoutis (pronounced klafuti) is a baked dessert from the Limousin region in central France. Traditionally,
it is prepared from dark cherries, which is poured in a pancake cake
and baked until the cake is nicely browned, then sprinkled with icing sugar and served still warm. However, you can meet many versions of this cake - with sour cherries, plums, currants, blackberries or cranberries. When we add other fruit than cherries to the cake, then cake is called flaugnarde.
2 cups pitted cherries, (I used 400 g frozen pitted cherries)
140 ml almond milk
2 tablespoons olive oil (you can use 2 tablespoons melted virgin coconut oil)
3 eggs
3 tablespoons sugar or 2 tablespoons stevia
80 g almond flour
pinch of salt
virgin coconut oil to grease the mold
icing sugar for sprinkling the cake
a form with a diameter 25 cm
Whisk eggs for about 2 minutes, add sugar and beat 2-3 minutes more. Add sifted almond flour and salt, mix to combine the ingredients. Add almond milk and oil to the mass, mix gently.
Grease the baking mold with coconut oil, put cherries evenly on the baking mold and pour over the dough. Bake cake 30 minutes in a preheated oven to 195 degrees Celsius, without air flow. After 10 minutes of baking reduce temperature to 190 degrees.
After baking, cool down a moment. Sprinkle with icing sugar and serve lukewarm.
Note: the cake will fall after cooling.
2 cups pitted cherries, (I used 400 g frozen pitted cherries)
140 ml almond milk
2 tablespoons olive oil (you can use 2 tablespoons melted virgin coconut oil)
3 eggs
3 tablespoons sugar or 2 tablespoons stevia
80 g almond flour
pinch of salt
virgin coconut oil to grease the mold
icing sugar for sprinkling the cake
a form with a diameter 25 cm
Whisk eggs for about 2 minutes, add sugar and beat 2-3 minutes more. Add sifted almond flour and salt, mix to combine the ingredients. Add almond milk and oil to the mass, mix gently.
Grease the baking mold with coconut oil, put cherries evenly on the baking mold and pour over the dough. Bake cake 30 minutes in a preheated oven to 195 degrees Celsius, without air flow. After 10 minutes of baking reduce temperature to 190 degrees.
After baking, cool down a moment. Sprinkle with icing sugar and serve lukewarm.
Note: the cake will fall after cooling.