Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 11 listopada 2019

Buddha bowl z kiszonym burakiem i kalafiorem. Buddha bowl with pickled beet and cauliflower.


/scroll down to the English version/
2 porcje
1 batat
2 łyżki oleju
szczypta soli
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku

1/2 kalafiora
1 1/2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/5 łyżeczki pieprzy cayenne

1 kiszony lub pieczony burak, pokrojony w kostkę, użyłam kiszone przepis tutaj
2 garście jarmużu
1 awokado
sok z 1 limonki

dressing z tahini*
90 g tahini
sok z 1 cytryny
1 łyżka syropu z agawy
szczypta soli
70 ml wody
*zużyłam połowę dressingu

Przygotuj dressing, wymieszaj wszystkie składniki razem.
Kalafior umyj, podziel na cząstki. Dodaj oliwę, czosnek, ziarna gorczycy, kurkumę i pieprz cayenne, dokładnie wymieszaj wszystko. 
Batata obierz, pokrój w kostkę. Dodaj oliwę, sól i czosnek, dokładnie wymieszaj. 
Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż kalafior i batata. Piecz w nagrzanym do 165 stopni Celsjusza piekarniku z termoobiegiem przez 20 - 25 minut. 
Jarmuż pokrój w paski, zalej gorącą wodą. Po 5 minutach odcedź. 
Awokado pokrój w plastry i skrop połową sou z limonki.
Na misce poukładaj jarmuż, kalafior, batata, buraka i awokado. Batata polej reszta soku z limonki. Sałatkę polej dressingiem.


2 servings
1 large sweet potato
2 tablespoons oil
pinch of salt
3/4 teaspoon granulated garlic
 

1/2 cauliflower
1 1/2 tablespoons oil
1/2 teaspoon granulated garlic
1/2 teaspoon mustard seeds
1/2 teaspoon turmeric
1/5 teaspoon cayenne peppers

1 pickled or baked beet, diced, I used the pickled, recipe here
2 handfuls of kale
1 sliced ​​avocado

juice of 1 lime

tahini dressing*
90 g tahini
juice of 1 lemon
1 tablespoon agave syrup
pinch of salt
70 ml water
*
I used half amount of the dressing

Prepare dressing, mix all ingredients together.
Wash cauliflower, divide into particles. Add oil, garlic, mustard seeds, turmeric and cayenne pepper, mix everything thoroughly.
Peel sweet potato, cut into cubes. Add oil, salt and garlic, mix thoroughly.
Put the cauliflower and the sweet potato on the baking tray lined with parchment. Bake in a preheated oven to 165 Celsius degrees with air flow for 20 - 25 minutes.
Cut kale into stripes, pour hot water. Strain after 5 minutes.

Slice the avocado and sprinkle with half amount of the lime juice.
Put kale, cauliflower, sweet potato, beetroot and avocado in a bowl. Pour the rest of the lime juice over the sweet potato. Pour dressing over the salad.