Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 28 lutego 2016

Kalafiorowy ryż (pilaw) i kurczak. Cauliflower rice and chicken.



2 porcje
pół dużego kalafiora
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
100 - 200 ml wody
4 kawałki uda z kurczaka, bez kości
sól,
świeżo zmielony pieprz
kurkuma
czarnuszka
oliwa do smażenia

Kalafior umyj, rozdrobnij blenderem tak by wyglądał jak ryż (blender kielichowy, rozdrabniacz). W głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj kalafior i wlej 200 ml wody, duś pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
Kurczaka dopraw solą, pieprzem i kurkumą, posyp czarnuszką. Usmaż na grillowej patelni. Podawaj z kalafiorowym ryżem.

2 servings
half a large cauliflower
2 tablespoons of butter or virgin olive oil
100 - 200 ml water
4 pieces of chicken thighs, boneless
salt,
freshly ground pepper
turmeric
Nigella (black cumin)
oil for frying

Wash cauliflower, shred using cup-blender/chopper until looked like rice. In a deep saucepan, melt the butter, add cauliflower and pour 200 ml of water, simmer covered for 10 minutes, stir from time to time. Season with salt and pepper.
Season chicken with salt, pepper and turmeric, sprinkle Nigella. Fry chicken on a grill pan. Serve with cauliflower rice.