/scroll down to the English version/
bezmleczna śmietana
składniki na 2 porcje
120 g błyskawicznych płatków ryżowych
270 ml mleka migdałowego
55 ml oleju rzepakowego
3,5 - 4 łyżek soku z cytryny
240 - 270 ml ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli
W garnku umieść płatki ryżowe, wodę i mleko migdałowe. Zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 2-3 minuty. Zblenduj masę, dodaj sok z cytryny, oliwę i sól, ponownie wszystko zblenduj na gładka masę. Odstaw do schłodzenia. Taką śmietanę możesz przechowywać w lodówce przez klika dni. Jeżeli jest za gęsta, możesz dodać trochę więcej wody.
mizeria
składniki na 1 porcję:
1/2 zielonego, szklarniowego ogórka obranego i pokrojonego w plasterki lub 2 gruntowe 200 ml śmietany, przepis wyżej
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
Ogórki umieść w miseczce, posól, dodaj ocet winny, cukier i dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw na jedną godzinę. Do zmożonych ogórków i powstałego soku dodaj śmietanę, wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut.
milk-free cream
ingredients for 2 servings
120 g instant rice flakes
270 ml almond milk
55 ml rapeseed oil
3.5 - 4 tablespoons lemon juice
240 - 270 ml hot water
1/3 teaspoon salt
Put rice flakes, water and almond milk in a pot. Boil, simmer 2-3 minutes. Blend the mass, add lemon juice,oil and salt, blend everything again until smooth. Set aside to cool. You can store cream in the fridge for several days. If it's too thick, you can add a little more water.
ingredients for 2 servings
120 g instant rice flakes
270 ml almond milk
55 ml rapeseed oil
3.5 - 4 tablespoons lemon juice
240 - 270 ml hot water
1/3 teaspoon salt
Put rice flakes, water and almond milk in a pot. Boil, simmer 2-3 minutes. Blend the mass, add lemon juice,oil and salt, blend everything again until smooth. Set aside to cool. You can store cream in the fridge for several days. If it's too thick, you can add a little more water.
cucumber salad
ingredients for 1 serving:
1/2 cucumber peeled and cut into slices or 2 ground cucumber
200 ml dairy-free cream, recipe above
2 teaspoons apple vinegar
1 level teaspoon sugar
pinch of salt
freshly ground black pepper
Place sliced cucumbers in a bowl, season with salt, add vinegar, sugar and season with pepper, stir and let stand for one hour. To cucumbers and the resulting juice add cream and mix. Put in the fridge for 30 minutes.