Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 24 lutego 2019

Bezglutenowe czekoladowe gofry z syropem klonowym (komosa ryżowa, migdały). Gluten-free chocolate waffles with maple syrup (quinoa, almonds).


//scroll down to the English version/
150 g mąki z komosy ryżowej
200 g mąki migdałowej
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia*
szczypta soli
3 jajka
350 ml mleka koziego lub migdałowego, kokosowego
5 łyżek syropu klonowego
4 łyżki oliwy
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY)


W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj jajka, mleko, syrop klonowy i oliwę, wymieszaj wszystko, aż połączą się składniki. Odstaw na godzinę. Piecz gofry 3 minuty, używając gofrownicy.

Other recipes:
Bezglutenowe gofry wytrawnie (komosa ryżowa, migdały). Gluten-free unsweet waffles (quinoa, almonds). 

Bezglutenowe gofry (gryka, amarantus). Gluten-free waffles (buckwheat, amaranth).

150 g quinoa flour
200 g almond flour
3 heaped tablespoons of cocoa
1 teaspoon of gluten-free baking powder*
pinch of salt
3 eggs
350 ml goat milk or almond milk, coconut milk
5 tablespoons of maple syrup
4 tablespoons of oil

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).


 

Mix dry ingredients in a bowl. Add eggs, milk, maple syrup and oil, mix everything until the ingredients combine. Set aside for an hour. Bake waffles for 3 minutes using a waffle maker.