Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

sobota, 14 stycznia 2017

Bezglutenowe gofry (gryka, amarantus). Gluten-free waffles (buckwheat, amaranth).


200 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
100 g mąki gryczanej*
100 g mąki z amarantusa*
400 +/- 50 ml mleka bez laktozy 
3 jajka
3 łyżki oliwy
2 - 3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Mąkę wymieszaj z mlekiem, oliwą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Odstaw ciasto na godzinę. Piecz w gofrownicy  3 - 4 minuty, w zależności od mocy urządzenia. Możesz podawać z cukrem pudrem, konfiturą (dżem brzoskwiniowo malinowy), owocami.

200 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
100 g of buckwheat flour*
100 g of amaranth flour*
400 +/- 50 ml of lactose-free milk

3 eggs
3 tablespoons of oil
2 - 3 tablespoons of icing sugar
1/2 teaspoon of gluten-free baking powder*

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Mix flour with milk, oil, icing sugar and baking powder. Set aside the dough on the hour. Bake waffles in a waffle maker 3 - 4 minutes, depending on the power of the equipment. You can serve the waffles with icing sugar, jam (peach raspberry jam), fruit.



Brak komentarzy: