Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
piątek, 13 lipca 2018
Tiramisu - oryginalny włoski przepis. Tiramisu - original Italian recipe.
/scroll down to the English version/
2 porcje
1 białko + szczypta soli
2 żółtka, ja użyłam 2 małe jajka
45 g cukru
250 g mascarpone
80 ml mocnej kawy
15 ml amaretto
50 - 75 g bezglutenowych biszkoptów
gorzkie, ciemne kakao do posypania
Kawę wymieszaj z amaretto. Ubij białko z szczyptą soli. W drugiej misce ubij żółtka (jajka) z cukrem. Do ubitych żółtek dodaj porcjami mascarpone i wymieszaj dokładnie. Dodaj do masy jajecznej z mascarpone ubite białko i delikatnie wymieszaj.
W pucharkach umieść połowę biszkoptów, polej kawą i amaretto. Na to połóż połowę masy jajecznej z mascarpone. Posyp kakao. Ułóż ponownie biszkopty, polej kawą z amaretto. Na koniec połóż resztę masy jajecznej z mascarpone. Włóż tiramisu do lodówki na 3 - 6 godzin. Przed podaniem posyp deser gorzkim kakao.
2 servings
1 egg white + a pinch of salt
2 egg yolks, I used 2 small eggs
45 g sugar
250 g mascarpone
80 ml strong coffee
15 ml amaretto
50 - 75 g gluten free biscuits = sponge fingers
bitter (unsweetened) dark cocoa for sprinkling
Mix coffee with amaretto. Whisk egg white with a pinch of salt. In the other bowl, beat egg yolks (eggs) with sugar. Add mascarpone to the whipped yolks and mix thoroughly. Add whipped egg white to egg mass with mascarpone and mix gently.
Put half biscuit in the cups, pour coffee and amaretto. Put half the egg mass with mascarpone on it. Sprinkle cocoa. Put biscuits again, pour the coffee with amaretto. Finally, put the rest of the egg mass with mascarpone. Put tiramisu in the fridge for 3 - 6 hours. Before serving, sprinkle dessert with bitter cocoa.
Subskrybuj:
Posty (Atom)