4 - 5 porcji
1 kg ziemniaków, dobrze umyte i pokrojone w dużą kostkę
3/4 łyżeczki soli
400 - 450 g boczku, pokrojony w kostkę
1 duża cebula, obrana i posiekana
2 łyżki oliwy
4 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki wody
2 łyżki ziarnistej musztardy, bezglutenowa
2 łyżki cukru
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki umieść w garnku, dodaj 3/4 łyżeczki soli, zalej zimną wodą i gotuj 10 - 15 minut. Odcedź.
Na głębokim rondlu podgrzej oliwę, dodaj boczek i smaż około 7 - 8 minut. Dodaj cebulę i smaż razem z boczkiem aż końce cebuli zbrązowieją lekko. Boczek wymieszaj z octem winnym, wodą, musztardą i cukrem. Do ziemniaków dodaj boczek, natkę pietruszki i szczypiorek, wszystko delikatnie wymieszaj. Dopraw sola i pieprzem do smaku. Podawaj po 10 minutach aż smaki połączą się, podawaj jeszcze ciepłe.
4 - 5 servings
1 kg of potatoes, well washed and cut into large cubes
3/4 teaspoon salt
400 - 450 g bacon, diced
1 large onion, peeled and chopped
2 tablespoons olive oil
4 tablespoons apple cider vinegar
4 tablespoons water
2 tablespoons grainy mustard, gluten-free
2 tablespoons sugar
3 tablespoons finely chopped parsley
2 tablespoons finely chopped chives
salt and pepper to taste
Put potatoes in a pot, add 3/4 teaspoon salt, pour cold water and cook for 10 - 15 minutes. Drain.
In deep skillet, heat olive oil, add the bacon and fry for about 7 - 8 minutes. Add the onion and stir-fry with bacon until lightly browned onions ends. Mix bacon with vinegar, water, mustard and sugar. To potatoes, add bacon, parsley and chives, mix gently everything. Season with salt and pepper to taste. Let sit for 10 to 15 minutes to allow flavors to meld, then serve immediately while still warm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz