Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 14 maja 2023

Sałatka z awokado i ciecierzycą. Avocado Chickpeas Salad.

 




/scroll down to English version/

3 porcje
2 dojrzałe awokado
200 ml ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
1 średnia czerwona cebula
200 g sera feta
4 łyżki oleju lnianego
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
czosnek niedźwiedzi

Awokado obierz, pokrój na kawałki. Cebule pokrój w piórka. Ser feta pokrój w kostkę.
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
W misce umieść awokado, ciecierzycę, cebulę i ser feta, polej dressingiem i delikatnie wymieszaj. Podawaj po 20 minutach.



3 servings
2 ripe avocados
200 ml cooked chickpeas (1 can)
1 medium red onion
200 g of feta cheese
4 tablespoons of flax oil
2 tablespoons of water
2 tablespoons of lemon juice
salt and pepper to taste
wild garlic

Peel avocado, cut into pieces. Slice onions into feathers. Dice feta cheese.
Mix oil with lemon juice and water, season with salt, pepper and wild garlic.
Place the avocado, chickpeas, onion and feta cheese in a bowl, pour over the dressing and mix gently. Serve after 20 minutes.