Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 2 czerwca 2016

Zupa kalafiorowa. Cauliflower soup.

Jak zapowiadałam wcześniej, modyfikuję stare przepisy tak, by można było dania jeść będąc na protokole autoimmunologicznym. Tym razem zupa kalafiorowa, a przepis na nią znajdziesz tutaj: http://.../zupa-kalafiorowa-cauliflower-soup/ 

As I announced earlier, I modifie the old recipes so that you can eat this meals while on protocol autoimmune. This time cauliflower soup, a recipe for it you find here:
http://.../zupa-kalafiorowa-cauliflower-soup.html


 

Warstwowe smoothie z rukoli i truskawek dla Hashimotek. Layered smoothie with arugula and strawberries.


Dawniej ten koktajl był z miodem, zrezygnowałam z niego więc dozwolone na protokole autoimmunologicznym.


2 porcje
warstwa z rukolą
50 g rukoli (lub szpinaku)
1 + 1/2 banana  
100 ml wody mineralnej

warstwa z truskawkami
300 g truskawek
pół banana

Zmiksuj rukolę z wodą i bananem. Wlej masę na dno pucharków. Zmiksuj truskawki z bananem. Warstwę truskawkową polej na warstwie z rukolą, zrób to delikatnie by warstwy się nie wymieszały.  Rukolę możesz zastąpić szpinakiem.

2 servings
Layer with arugula
50 g arugula (or spinach)

1 + 1/2 banana
100 ml of water

Strawberry layer
300 g fresh or frozen strawberries
1/2 banana

 
Blend arugula with water and banana. Pour the arugula mix on the bottom of the cups. Blend strawberries with banana. Put strawberry layer above arugula layer,
do it gently to the layers is not mixed.
You can substitute arugula for spinach.



 

Pieczona szynka. Baked ham.



1500 g szynki wieprzowej, łopatki wieprzowej lub indyka
sól

marynata 
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/3 łyżeczki zmielonej czarnuszki

Mięso posyp solą. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj z oliwą. Mięso natrzyj marynatą i odstaw na 2 - 3 godziny do lodówki. Potem mięso piecz  w 200 stopniach Celsjusza bez termoobiegu 60 minut. Takie mięso możesz wykorzystać nie tylko na obiad , ale i na śniadanie owinięte w liście sałaty zamiast tradycyjnej kanapki.


1500 g pork ham, pork shoulder or turkey
salt

marinade
3 tablespoons of olive oil
2 cloves or garlic, pressed
pinch of freshly ground pepper
1 teaspoon of turmeric
1 teaspoon of dried basil
1 teaspoon of dried rosemary
1 teaspoon of dried thyme
1/3 teaspoon of ground black cumin/Nigella

Sprinkle meat with salt. All marinade ingredients mix with oil. Rub marinade into meat and let stand for 2 - 3 hours in fridge. Then bake the meat in 200 degrees Celsius without air flow for 60 minutes. Such meat can be used not only for dinner, but for breakfast wrapped in lettuce leaves instead of the traditional sandwich.