Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 8 listopada 2015

Sernik jagodowy. Blueberry cheesecake.


spód:
100 g masła
110 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
40 g mąki gryczanej*
80 g skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
1 łyżka octu
3 jajka

masa serowa:
1500 g sera z wiaderka na sernik
6 jajek
300 g bezglutenowej, białej czekolady
2 budynie śmietankowe bezglutenowe*
500 g jagód

tortownica o średnicy 26 cm 
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).

Spód: 
Masło ucieraj z cukrem aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajka i ocet. Wyrób gładkie ciasto. 
Masa serowa:
Jagody zmiksuj blenderem. Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej.
Ser, jagody i jajka połącz ze sobą, mieszaj aż uzyskasz jednorodną masę. Dodaj schłodzoną czekoladę, budynie i ponownie wymieszaj. 
Ciasto na spód przełóż do tortownicy. Na to nałóż masę serową. Sernik piecz w 180 stopniach Celsjusza, z termoobiegiem, 60 minut. Jeżeli wierzch zacznie się przypiekać przykryj ciasto pergaminem. 
Schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem. 

dough:
100 g of butter
110 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
40 g of
buckwheat or quinoa flour*
80 g of potato starch
1/2 teaspoon of gluten-free baking powder*
1 tablespoon of white vinegar
3 eggs
 

cheese curd:
1500 g of cottage cheese
6 eggs
300 g of gluten-free white chocolate
2 gluten-fre puddings powder*
500 g of blueberries
 

cake mold, diameter: 26 cm
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
 

Dough:
Cream butter with sugar until you get fluffy dough. Add sieved flour, baking powder, eggs and vinegar. Mix to get smooth dough.
Cheese curd:
Blend blueberries. Melt chocolate on a water bath.
Combine cheese, berries and eggs together, mix until you get a homogeneous curd. Add the cooled chocolate, puddings and mix again.
Pass the dough into cake mold. Then put cheese curd. Bake cheesecake at 180 degrees Celsius, with air flow, 60 minutes. If the top of cake starts to scorch/burn, cover the dough with parchment paper.
Sprinkle the cooled cheesecake with icing sugar.



Szynka z sałatką jarzynową w galarecie. Ham and vegetable salad in jelly.


12 plastrów szynki gotowanej bezglutenowej
2 łyżeczki  warzywnego bulionu bezglutenowego
500 ml wody
2 łyżki żelatyny

sałatka
250 g mrożonej marchewki, pokrojona w kostkę
200 g mrożonego groszku
2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
1 duża łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
2 plastry szynki bezglutenowej, pokrojona w kostkę
1 jabłko, obrane,pokrojone w kostkę
2 łyżki bezglutenowego majonezu
1 łyżeczka bezglutenowej musztardy 
sól i pieprz do smaku

Ugotuj groszek i marchewkę, 10 minut, odcedź. Połącz składniki sałatki i wymieszaj. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku. Bulion rozpuść w gorącej wodzie. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody, podgrzej lekko aż żelatyna się rozpuści, dodaj żelatynę do bulionu. Schłodź bulion. Z szynki uformuj kieszonki i napełnij sałatką jarzynową. Zalej tężejącym bulionem. Wstaw do lodówki. Podawaj zimne. 

12 slices of gluten-free ham
2 teaspoons of gluten-free vegetable broth powder
500 ml of water
2 tablespoons of gelatin

salad
250 g of frozen carrots, diced
200 g of frozen peas
2 hard-boiled eggs, diced
1 large stalk celery, diced
2 slices of gluten-free ham, diced
1 apple, peeled, diced
2 tablespoons of gluten-free mayonnaise
1 teaspoon of gluten-free mustard
salt and pepper to taste

Cook peas and carrots, 10 minutes, drain off. Combine salad ingredients and mix. Season the salad with salt and pepper to taste. Dissolve broth in hot water. Dissolve gelatin in a small amount of lukewarm water, heat it gently until the gelatine has dissolved, add the gelatine to the broth. Cool the broth. Shape ham into a pocket and fill with the vegetable salad. Pour the hardening broth. Put in the fridge. Serve cold.