spód:
100 g masła
110 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
40 g mąki gryczanej*
80 g skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
1 łyżka octu
3 jajka
masa serowa:
1500 g sera z wiaderka na sernik
6 jajek
300 g bezglutenowej, białej czekolady
2 budynie śmietankowe bezglutenowe*
500 g jagód
tortownica o średnicy 26 cm
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Spód:
Masło ucieraj z cukrem aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajka i ocet. Wyrób gładkie ciasto.
Masa serowa:
Jagody zmiksuj blenderem. Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej.
Ser, jagody i jajka połącz ze sobą, mieszaj aż uzyskasz jednorodną masę. Dodaj schłodzoną czekoladę, budynie i ponownie wymieszaj.
Ciasto na spód przełóż do tortownicy. Na to nałóż masę serową. Sernik piecz w 180 stopniach Celsjusza, z termoobiegiem, 60 minut. Jeżeli wierzch zacznie się przypiekać przykryj ciasto pergaminem.
Schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem.
dough:
100 g of butter
110 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
40 g of buckwheat or quinoa flour*
80 g of potato starch
1/2 teaspoon of gluten-free baking powder*
1 tablespoon of white vinegar
3 eggs
cheese curd:
1500 g of cottage cheese
6 eggs
300 g of gluten-free white chocolate
2 gluten-fre puddings powder*
500 g of blueberries
cake mold, diameter: 26 cm
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Dough:
Cream butter with sugar until you get fluffy dough. Add sieved flour, baking powder, eggs and vinegar. Mix to get smooth dough.
Cheese curd:
Blend blueberries. Melt chocolate on a water bath.
Combine cheese, berries and eggs together, mix until you get a homogeneous curd. Add the cooled chocolate, puddings and mix again.
Pass the dough into cake mold. Then put cheese curd. Bake cheesecake at 180 degrees Celsius, with air flow, 60 minutes. If the top of cake starts to scorch/burn, cover the dough with parchment paper.
Sprinkle the cooled cheesecake with icing sugar.