Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 12 maja 2018

Bezglutenowe gryczane pierogi z serem. Gluten-free buckwheat dumplings with cottage cheese.


2 - 3 porcje /scroll down to the English version/
20 sztuk

Ciasto
200 g bezglutenowej mąki gryczanej
150 g skrobi ziemniaczanej
200 ml gorącej wody, nie wrzącej
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli

3 - 4 łyżki masła bez laktozy lub ghee bez kozeiny i laktozy (przepis tutaj)

Nadzienie
250 g białego sera bez laktozy
1 jajko
2 łyżeczki cukru

silikonowa stolnica
silikonowy wałek

Nadzienie: W misce umieść ser, jajko i cukier, dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw. 
Ciasto: Do miski przesij mąkę gryczaną i skrobię ziemniaczaną, dodaj sól, zalej gorącą wodą i wymieszaj dokładnie drewnianą lub silikonową łyżką. Dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Natychmiast rozwałkuj ciasto na silikonowej stolnicy, wycinaj z ciasta koła używając szklanki. Na środku każdego koła umieść łyżeczkę nadzienia. Złóż każde koło delikatnie na pół i zlep końce pieroga. Do lepienia pierogów ręcę muszą być suche, możesz oprószyć dłonie skrobią ziemniaczaną. Pierogi przykryj bawełnianym ręcznikiem, by ciasto nie wyschło.
Zagotuj w dużym garnku wodę z łyżeczką soli, gotuj pierogi po kilka sztuk, po wypłynięciu na powierzchnię wody gotuj jeszcze 2 do 2,5 minuty. Wyjmij pierogi z wody używając łyżki cedzakowej, przełóż na talerze. Pierogi polej rozpuszczonym masłem lub ghee, podawaj natychmiast.
Uwaga: Jeżeli nie masz silikonowej stolnicy i silikonowego wałka, musisz oprószyć stolnicę i wałek małą ilością skrobi ziemniaczanej, by podczas wałkowania ciasta nie przyklejało się do stolnicy i wałka.

2 - 3 servings 
20 pieces 

Dough 
200 g gluten-free buckwheat flour 
150 g potato starch 
200 ml hot water, not boiling 
2 tablespoons oil 
1/2 teaspoon salt

3 - 4 tablespoons butter without lactose 


Filling 
250 g cottage cheese without lactose 
1 egg 
2 teaspoons sugar

silicone breadboard 

silicone roller

Stuffing: Put cheese, egg and sugar in the bowl, mix thoroughly until get a homogeneous mass. Set aside. 

Dough: Sift buckwheat flour and potato starch into a bowl, add salt, pour hot water and mix thoroughly with a wooden or silicone spoon. Add oil and knead dough thoroughly. Divide the dough into two parts. Immediately roll out the dough on the silicone breadboard, cut the circles out from the dough using a glass. Place a teaspoon of filling in the center of each circle. Fold each circle gently in half and stick the ends of the dumplings. To make dumplings, the hands must be dry, you can flour your hands with potato starch. Cover the dumplings with a cotton towel so that the dough does not dry up. 
Boil water in a large pot with a teaspoon of salt, cook dumplings for a few pieces. After bob up, cook dumplings for 2 to 2.5 minutes more. Remove the dumplings from the water using a skimmer spoon, put them on the plates. Pour dumplings with melted butter, serve immediately. 
Note: If you do not have a silicone breadboard and a silicone roller, you need to flour the breadboard and the roller with a small amount of potato starch so that the dough does not stick to the board and the roller.