800 g cukinii (2 średnie cukinie)
2 małe ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 dojrzałe awokado
pół pęczka kolendry
sok z 1 limonki
Awokado, kolendrę i sok z limonki zmiksuj blenderem na gładki sos.
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce wzdłuż, tak by wyglądała jak makaron. Rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż. Dodaj cukinię, dopraw solą i smaż (duś) około 10minut. Cukinię przełóż na talerze, polej sos z awokado i udekoruj listkami kolendry.
2 servings
800 g zucchini (2 medium zucchini)
2 small cloves of garlic, pressed
salt, pepper
2 tablespoons of olive oil
1 ripe avocado
half a bunch of coriander
juice of 1 lime
Blend avocado, cilantro and lime juice to smooth sauce.
Wash zucchini, grate along, that look like pasta (zoodles). Heat oil, add garlic and fry. Add the zucchini, season with salt and cook (simmer) about 10 minutes. Place zucchini on plates, pour the avocado sauce and garnish with coriander.