Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 3 sierpnia 2014

Filet z dorsza, fasolka szparagowa i młode ziemniaczki. Fillet of cod, green beans and young potatoes.


Dla 2 osób.
300 - 400 g fileta z dorsza
4 łyżki bułki tartej bezglutenowej*
4 łyżki bezglutenowej panierki do ryb Fish coating *
6 młodych ziemniaków, średniej wielkości
300 g fasolki szparagowej
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, 
1 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 małe ząbki czosnku, zmiażdżony
8 gałązek koperku (około 2/3 pęczka)
oliwa
2 czubate łyżki masła
1 czerwony grejpfrut
 *Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli), nieobrane, w mundurkach. Odetnij końcówki fasolki, gotuj fasolkę w osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) około 35 - 40 minut. Rybę skrop 2 łyżkami soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, odstaw na pół godziny. Oderwij łodygi od koperku, dodaj do koperku 1 łyżkę soku z cytryny, 3 łyżki oliwy i granulowany czosnek, wszystko wymieszaj i odstaw by smaki się przegryzły. Grejpfruta pokrój w grube plastry, obierz, potnij na duże kawałki. Rybę obtocz w mieszance bułki tartej i panierki do ryb, smaż na oliwie z obu stron na złoty kolor. Masło rozpuść i dopraw solą. Ugotowane ziemniaki obierz, przekrój na pół, ułóż na talerzu. Na ziemniakach połóż ugotowaną fasolkę szparagową, polej rozpuszczonym masłem. Na fasolę płóż upieczonego dorsza, z boku połóż doprawiony koperek, wszystko posyp kawałkami grejpfruta.

Wersję lekką (light) z ugotowanym na parze dorszem,  bez masła i grejpfruta znajdziesz tutaj:
DORSZ NORWESKI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Dania są naprawdę duże, mnie wystarczyłoby 300 g dorsza i 4 ziemniaki.

2 servings
300 - 400 g fillet of cod
4 tablespoons bread crumbs gluten-free*
4 tablespoons gluten-free Fish coating Balviten*
6 young potatoes, medium size
300 g green beans
3 tablespoons lemon juice
salt, pepper,
1 1/3 teaspoon granulated garlic or 2 small cloves garlic, crushed
8 sprigs of dill (about 2/3 bunch)

olive oil
2 heaped tablespoons of butter
1 red grapefruit
 
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Boil jacket potatoes in salted water (1/2 teaspoon of salt). Cut off the beans ends, boil the beans in salted water (1/2 teaspoon of salt) about 35 - 40 minutes. Drizzle (sprinkle) fish with 2 tablespoons lemon juice, season with salt and pepper and set aside for half an hour. Break off the dill stems. Add 1 tablespoon lemon juice, 3 tablespoons of olive oil and granulated garlic
to the dill and stir. Peel grapefruit and cut into large chunks. Dredge (coat) the fish with a mixture of bread crumbs and fish coating, fry fish in olive oil until it will be golden brown. Melt the butter and season with salt. Peel the boiled potatoes, cross (cut) into half, place on a plate. Put cooked green beans on the potatoes, pour with melted butter. On the top place cod, from one side put spiced dill, sprinkle dish with grapefruit
pieces.


Light version of cooked steamed cod, no butter and grapefruit, you can find here: 
Norwegian cod, young potatoes and green beans

The dishes are really big ,300 g cod and 4 potatoes is enough for me.