Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 25 maja 2015

Zupa z białych szparag i kalafiora. Soup with white asparagus and cauliflower.



3 porcje
1 pęczek białych szparag - 11 sztuk (scroll down to the English version)
1 ziemniak
1/2 małego kalafiora (250 g mrożonego kalafiora)
1 szalotka
2 łyżki masła lub  oliwy
1 łyżka warzywnego bulionu bezglutenowego w proszku
850 ml wody
sól
świeżo zmielony pieprz

Szparagi i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry jak chipsy. Szalotkę pokrój w kostkę, szparagi i kalafior w kawałki. W garnku rozpuść masło, dodaj ziemniaki i cebulkę,  smaż około 2- 3 minut. dodaj szparagi i kalafior, wlej wodę, dodaj bulion w proszku. Gotuj zupę 15 minut. Zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

3 servings
1 bunch of white asparagus - about 11 pieces
1 potato
1/2 small cauliflower (250 g of frozen cauliflower)
1 shallot
2 tablespoons of butter or oil
1 tablespoon of gluten-free vegetable broth powder
850 ml of water
salt
freshly ground pepper


Peel asparagus and potatoes. Cut potatoes into thin slices like chips. Finely dice the shallots, cut asparagus and cauliflower in pieces. In a saucepan melt the butter, add the potatoes and the onion, fry for about 2 to 3 minutes. Add the asparagus and the cauliflower, pour water, add the bouillon powder. Cook the soup for 15 minutes. Blend the soup to a smooth cream and season with salt and pepper to taste.