puree z groszku i wasabi. peas wasabi purée.
450 g mrożonego groszku
3 ziemniaki
2 łyżki masła
60 ml śmietanki 12%
sól, pieprz
1/2 łyżeczki wasabi
Ziemniaki
obierz, pokrój na kawałki, gotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie
miękkie. Dorzuć mrożony groszek i gotuj razem do miękkości. Warzywa
odcedź. Dodaj masło, śmietanę i wasabi, zmiksuj wszystko na gładkie purée. Dopraw solą i
pieprzem.
450 g frozen peas
3 potatoes
2 tablespoons butter
60 ml of 12% cream
salt and pepper
1/2 teaspoon wasabi
Peel potatoes, cut into pieces, boil in salted water until they will be half hard. Add frozen peas and cook together until they will be soft (tender). Drain vegetables. Add butter, sour cream and wasabi, blend everything to a smooth puree. Season with salt and pepper.
ziemniaczane purée z chrzanem i szczypiorkiem. horseradish chive potato purée.
4 duże ziemniaki
pół pęczka posiekanego szczypiorku (2 - 3 łyżki)
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 - 3 łyżeczki chrzanu
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki
ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Schłodzone
ziemniaki przeciśnij przez praskę. Rozpuść masło, dodaj masło, mleko i chrzan
do ziemniaków, wymieszaj. Dodaj szczypiorek, dopraw sola i pieprzem, ponownie delikatnie
wymieszaj.
4 large potatoes
half a bunch of chopped chives (2 - 3 tablespoons)
2 tablespoons butter
2 tablespoon of milk
2 - 3 teaspoons of horseradish paste
salt and pepper to taste
Boil potatoes in salted water. Drain and leave to cool. Mash the potatoes. Melt butter. Add the butter, milk and horseradish paste to the potatoes and mix. Add chives, season with salt and pepper, mix gently again.
puree z pietruszki i soczewicy. parsley lentil purée.
5 dużych korzeni pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku, drobno posiekany
4 - 5 łyżek mleka lub wody, opcjonalnie
sól, pieprz
1 łyżka świeżego rozmarynu
Ugotuj soczewicę w
osolonej wodzie, 10 minut. Pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na
patelnię i razem z czosnkiem podsmażaj na maśle około 5 minut. Dodaj
100 ml wody i duś pod przykryciem aż pietruszka zmięknie, 15 minut.
Ugotowaną soczewicę odcedź, razem z usmażoną pietruszką i mlekiem
zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem. Możesz doprawić świeżym rozmarynem.
5 large parsley roots
150 g red lentils
3 tablespoons butter
3 cloves garlic, finely chopped
4 - 5 tablespoons milk or water, optionally
salt and pepper
1 tablespoon fresh rosemary
Cook the lentils in salted water for 10 minutes. Peel parsnips, cut into cubes, toss in a pan and fry with garlic in butter for about 5 minutes. Add 100 ml of water and simmer covered until the parsley wil be soft, 15 minutes. Drain the cooked lentils. Blend lentils, fried parsley and milk using a blender to a smooth puree. Season with salt and pepper. You can season with fresh rosemary.
ziemniaczane purée z marchewką i pietruszką. potatoe carrot parsley purée.
3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchewka
1 1/2 pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
2 łyżki gęstej śmietany
Warzywa
i czosnek obierz, pokrój na kawałki, owiń w folię aluminiową i piecz w
nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 1
godzinę. Po 45 minutach otwórz paczkę z foli i piecz warzywa jeszcze 15
minut. Zmiksuj upieczone warzywa na purée z śmietaną i masłem. Dopraw
solą i pieprzem.
3 medium potatoes
1 large carrot
1 1/2 parsley
1 clove of garlic
salt and pepper to taste
1 tablespoon butter
2 tablespoons of thick cream
Peel vegetables and garlic, cut into pieces, wrap in aluminum foil and bake in preheated oven to 190 degrees Celsius with air flow, for 1 hour. After 45 minutes, open the foil package and bake vegetables for 15 minutes more. Blend roasted vegetables with cream and butter to a smooth puree using a blender. Season with salt and peper.