Poniżej znajdziecie wszystkie zupy, które znalazły się na moim blogu.
Odradzam stosowanie kostek rosołowych, bo główny składnik to glutaminian sodu, vegeta też zawiera ten związek. Polecam bulion warzywny bezglutenowy w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy marigold dostępny w sklepach alma, piotr i paweł lub w sklepach internetowych, przyprawę warzywną firmy Bezgluten oraz przyprawę uniwersalną Deko Smaku firmy RUNO Sp. z o. o.
Pamiętaj, gdy gotujesz zupy, nie wrzucaj do garnka wszystkich warzyw, jeżeli chcesz zachować jak najwięcej witamin. Najpierw umieść warzywa, które gotują się dłużej - ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, groch, fasola, groszek oraz mięso lub olej/masło (niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach). Gotujemy 20 - 40 minut potem dopiero brokuł, brukselkę i jarmuż (wystarczy gotować 7 minut), kalafior i por, paprykę (10 minut), szpinak (3 minuty), liście kalarepy (5 minut), kalarepę i kapustę (15 minut), zielone szparagi ( 6 - 8 minut) i białe szparagi (12 - 15 minut). Brokuł i brukselkę gotuj odkrytą, zachowają zielony kolor i ulotni się nieprzyjemny zapach. Mrożone warzywa gotujemy od 10 do 15 minut, wsypujemy zmrożone do gotującej się wody. Do zup zamiast bulwy selera stosuje seler naciowy, który mogę wykorzystać również do sałatek. Preferujesz zdrowe odżywianie to nie rób zup z zasmażką, to naprawdę nie potrzebny wypełniacz. Mięso dobrze wypłucz w wodzie przed dodaniem do garnka. Na początku gotowania musisz też zebrać tworzącą się pianę.
My favorite soup - chicken noodle soup, tomato soup with mushrooms ravioli, mushroom soup, vegetable soup with kale, express vegetable soup, soup called Danish, cold soup with beetroot, kohlrabi and radishes, spice soup with dreid fruits, Tuscan soup with beans and spinach, split peas soup with kale, roasted peppers and tomatoes soup, tomato zucchini spinach (kale) herbs bean soup and brussels sprouts soup with becon and cranberries.
Below you will find all the soups that were published on my blog.
I Advise: do not to use a spices broth mix or soups mix, because they contain taste enhancer - monosodium glutamate. I would recommend gluten-free vegetable broth powder - Swiss Vegetable Bouillon Powder of Marigold Company without MSG.
Remember when you cook soup, do not put all the vegetables into the pot together, if you want to keep a lot of vitamins. First, put the vegetables that cook longer - potatoes, carrots, parsley, celery, green beans, kohlrabi, peas, beans, peas and meat or oil/butter (some vitamins dissolve in fats). Then add broccoli, brussels sprouts and kale (just cook 7 minutes), cauliflower and leek, pepper (10 minutes), spinach (3 minutes), kohlrabi leaves (5 minutes), kohlrabi and cabbage (10 minutes), green asparagus (6 - 8 minutes) and white asparagus (12 - 15 minutes). Broccoli and brussels sprouts cook uncovered, they retain/keep the green color and odor escapes. Frozen vegetables are cooked for 10 to 15 minutes. Instead of tubers celery (celeriac) I use stalks of celery, which can also be used in salads. Do you prefer a healthy diet that does not do soups with a roux, it really does not need extender. Rinse meat well in water before adding to the pot. At the beginning of cooking you can collect forming a foam.
Zupa z kukurydzą i cukinią.
Soup with corn and zucchini.
Chłodnik z ogórka, awokado i jabłka.
Cold soup with cucumber, avocado and apple.
Soup with corn and zucchini.
Chłodnik z ogórka, awokado i jabłka.
Cold soup with cucumber, avocado and apple.
Zupa dyniowo-selerowa. Pumpkin celery soup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz