250 g nieugotowanego grochu łuskanego (scroll down to the English version)
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 duże łodygi selera naciowego lub kawałek bulwy selera
250 g wędzonego boczku
100 g kiełbasy
1 + 1/2 łyżki suszonego majeranku
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej cebuli (bez dodatków, firmy Prymat)
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1500 ml wody
2 - 3 garście jarmużu - opcjonalnie
Groch zalej wodą i mocz przez całą noc. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj, pokrój w plasterki. Jarmuż umyj i podziel na małe kawałki. Kiełbasę i boczek pokrój na kawałki. W dużym garnku umieść warzywa, boczek, kiełbasę, namoczony groch i zalej wodą. Gotuj zupę 50 - 60 minut. Po 30 minutach gotowania dodaj cebule, sól, majeranek, pietruszkę i ziele angielskie oraz dopraw pieprzem do smaku. Jeżeli zupę chcesz zrobić z jarmużem, dodaj go 7 minut przed końcem gotowania zupy. Najlepiej ugotuj zupę rano a potem odgrzej na obiad, jest wtedy jeszcze bardziej smaczna.
250 g of uncooked split peas
3 potatoes
2 carrots
1 parsley
2 large stalks of celery or a piece of celery bulb
250 g of smoked bacon
100 g of sausages
1 + 1/2 tablespoons of dried marjoram
5 grains of allspice
1 teaspoon of dried parsley
1 teaspoon of dried onion (without additives)
1/2 teaspoon of salt
freshly ground pepper
1500 ml of water
2 - 3 handfuls of kale - optionally
Pour water over peas and soak it all night. Peel potatoes, carrots and parsley, cut into cubes. Wash celery, cut into slices. Wash kale and divide into small pieces. Cut sausage and bacon into pieces. In a large pot, place vegetables, bacon, sausage, soaked peas and pour water. Cook the soup 50 - 60 minutes. After 30 minutes of cooking, add the onions, salt, marjoram, parsley and allspice, and season with pepper to taste. If you want to make soup with kale, add one seven minutes before end of cooking. Cook the soup in the morning and then reheat it before dinner, the soup is more tasty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz