Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 17 marca 2015

Buraczki z papryką i jabłkiem. Beets with bell pepper and apples.


3000 g buraków
1000 g jabłek
1000 g czerwonej papryki
500 g cebuli
8 - 9 ząbków czosnku, przeciśnięty przez praskę
3/4 - 1 łyżki mielonego pieprzu
4 łyżki soli
200 g cukru
190 ml octu 10%
250 ml oliwy

Buraki obierz, pokrój w ćwiartki, piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Oliwę połącz z octem, cukrem i solą, dokładnie wymieszaj. Paprykę i jabłka umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Jabłka pokrój na samym końcu, gdy buraki są już upieczone. Upieczone buraki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa i jabłka umieść w dużej misce, dodaj mieszaninę oliwy z octem, czosnek, pieprz i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dwie i pół godziny. Sałatkę przenieś do słoików. Zamknij szczelnie słoiki i wstaw do dużego garnka, w którym będziesz gotować słoiki. Wlej do garnka wodę na wysokość 1/3 słoika. Gotuj buraczki 12 minut. Gorące słoiki wyjmij z garnka i odstaw do ostygnięcia. Możesz przechowywać sałatkę kilka miesięcy.

3000 g of red beets
1000 g of apples
1000 g of red bell pepper
500 g of onion
8 - 9 cloves of garlic, pressed
3/4 - 1 tablespoon of ground pepper
4 tablespoons of salt
200 g of sugar
190 ml of 10% vinegar

250 ml of olive oil

Peel beets, cut into quarters, bake in preheated oven to 180 degrees Celsius about 45 minutes. Combine olive oil with vinegar, sugar and salt, mix well. Wash peppers and apples, cut into cubes. Peel the onion, cut into cubes. Cut apples at the end, when the beets are baked. Cut baked beets into cubes. Place all vegetables and the apples in a large bowl, add the oil and vinegar mixture, garlic, pepper and mix thoroughly. Let stand two and a half hours. Transfer the salad into the jars. Close the jar tightly and put them into a large pot in which you will cook jars. Pour water into a pot to 1/3 of the jar
height. Boil the beets 12 minutes. Remove hot jars from the pot and set aside to cool.

You can store the salad a few months.

Brak komentarzy: