Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
poniedziałek, 11 marca 2019
Arabska zupa z soczewicą i jarmużem. Arabic soup with lentils and kale.
/scroll down to the English version/
4 porcje
1 1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 batat, w oryginale 2 duże marchewki
180 g czerwonej soczewicy
2 łyżki oleju
2 łyżki masła klarownego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (jeżeli nie lubisz pikantnych dań, pomiń)
1000 ml bulionu (2 płaskie łyżki bulionu w proszku + 1000 ml gorącej wody)
1 - 2 liście laurowe
1 -2 łyżki soku z cytryny
3 garście jarmużu (około 80 g) bez łodyg
pęczek natki pietruszki, grubo posiekana
Jarmuż zalej gorącą wodą i blanszuj 8 - 10 minut. Odcedź.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Batat obierz i pokrój w kostkę. W głębokim garnku rozpuść oliwę i masło klarowne, dodaj cebulę i czosnek, duś kilka minut, aż cebula zeszkli się. Dodaj przyprawy i podsmaż chwilę. Dodaj bulion, liść laurowy i batat. Gotuj 10 - 12 minut pod przykryciem. Dodaj soczewice i gotuj kolejne 10 minut pod przykryciem. Odstaw z ognia. Dodaj sok z cytryny i jarmuż, wymieszaj. Zupę podawaj posypaną natka pietruszki.
4 servings
1 1/2 onion
2 cloves of garlic
1 sweet potato (2 large carrots in the original)
180 g red lentils
2 tablespoons oil
2 tablespoons ghee
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon paprika
1/2 teaspoon ground allspice
1/2 teaspoon ground cumin
1/4 teaspoon cayenne pepper (if you do not like spicy dishes, skip it)
1000 ml broth (2 flat tablespoons of broth powder + 1000 ml hot water)
1 - 2 bay leaves
1 - 2 tablespoon lemon juice
3 handfuls of kale (about 80 g) without stalks
a bunch of parsley, coarsely chopped
Pour kale with hot water and blanch 8-10 minutes. Drain.
Cut onions and garlic into cubes. Peel sweet potato and cut into cubes. In a deep pot, dissolve oil and ghee, add onion and garlic, and cook for a few minutes until the onion is glazed. Add spices and fry for a moment. Add broth, bay leaf and sweet potato. Cook for 10-12 minutes under cover. Add lentils and cook for another 10 minutes under cover. Put away from the fire. Add lemon juice and kale, mix. Serve soup sprinkled with parsley.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz