Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 15 sierpnia 2015

Surówka koperkowa. Dill salad (coleslaw).

  


6 - 7 porcji
1/4 dużej główki kapusty
1 łyżeczka soli
1 duża marchewka
1 średniej wielkości pietruszka, korzeń
1 mała cebula
1 duży pęczek świeżego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek kwaśnej śmietany 12% (lub 4 - 5 łyżek oliwy)
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku

Kapustę poszatkuj i posyp solą, wymieszaj dokładnie. Odstaw na 20 - 30 minut. Potem przepłucz wodą i odciśnij sok. Marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Koperek i natkę pietruszki  opłucz, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wszystko razem połącz i wymieszaj. Śmietanę połącz z sokiem z cytryny i cukrem, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos do warzyw, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. 

6 - 7 servings
1/4 large head of cabbage

1 teaspoon of salt
1 large carrot
1 medium parsley root
1 small onion
1 large bunch fresh dill
1 tablespoon of chopped parsley or 1 teaspoon dried parsley
 

3 tablespoons of lemon juice
6 tablespoons of sour cream 12% (or 4 - 5 tablespoons of olive oil)
1 tablespoon of sugar
salt and pepper to taste

Shred cabbage and sprinkle with salt, mix.
Allow to stand for 20 - 30 minutes. Then rinse with water and squeeze the juice. Peel carrots and parsnips, grate using a large mesh. Rinse dill and parsley, dry and finely chop. Peel onion and cut into small cubes. Connect all together and mix. Combine cream with lemon juice and sugar, mix thoroughly. Season with salt and pepper. Add sauce to vegetables, mix well and let stand for an hour in the fridge.


Brak komentarzy: