500 g fileta morszczuk lub dorsz
1 limonka
Marynata:
4 łyżki oliwy
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki sosu sojowego lub ostrygowego, bezglutenowy
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka świeżego startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Rybę obtocz w marynacie i zostaw na 15 minut. Rybę piecz w naczyniu do zapiekania 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj skropioną sokiem z limonki.
Sałatka z jarmużem i jabłkiem.
60 g liści jarmużu
1 duże jabłko, pokrojone w ćwiartki
1/4 czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
Sos:
3 łyżeczki majonezu bezglutenowy
1 łyżeczka musztardy dijon, bezglutenowa
2 łyżeczki jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru
Jarmuż, jabłka i cebulę wymieszaj z sosem majonezowo - musztardowym. Gotowe.
Serves 2 people.
500 g hake or cod fillet
1 lime
Marinade:
4 tablespoons olive oil
3 tablespoons sesame seeds
2 tablespoons gluten-free soy or oyster sauce
1 tablespoon rice vinegar
1 teaspoon fish sauce
1 teaspoon fresh grated ginger or 1/2 teaspoon dried ginger
1 teaspoon dried thyme
1/2 teaspoon turmeric
Connect all ingredients of the marinade together. Coat fish with the marinade and leave for 15 minutes. Bake fish in a casserole dish in the preheated oven to 180 degrees Celsius 12 minutes. Serve fish sprinkled with lime juice.
Kale apple salad
60 g leaves of kale
1 large apples, cut into quarters
1/4 red onion, cut into pen (strips)
Sauce:
3 tablespoons mayonnaise, gluten-free
1 teaspoons Dijon mustard, gluten-free
2 teaspoons Greek yogurt
1 teaspoons of sugar
Mix kale, apples and onion with mayonnaise -mustard sauce. Done.