Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 19 lipca 2015

Ogórkowy Cooler. Cucumber Gin Cooler.


1 koktajl

5 centymetrowy kawałek ogórka, obrany i posiekany
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 świeże liście bazylii 

1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
42 ml ginu, zastąp rumem by było bezglutenowo
2 łyżki świeżego soku z cytryny
4 kostki lodu

1 cienki plasterek cytryny, do przybrania
1 cienka plasterek ogórka, do przybrania

W shakerze umieść skórkę z cytryny, ogórek, bazylię i miód, wytrząśnij energicznie. Dodaj gin, sok z cytryny i mieszaj około 10 sekund. Przelej drink do szklanek z kostkami lodu i plasterkiem ogórka. Udekoruj szklankę plasterkiem cytryny. Podawaj drink od razu. 

http://www.niam.pl/pl/produkty/1446-gin

1 drink

5 cm piece of cucumber, peeled and chopped
1 teaspoon of grated lemon zest
2 fresh basil leaves
1 teaspoon of honey or agave nectar
42 ml of gin,
substitute for rum that is gluten free
2 tablespoon of fresh lemon juice
4 ice cubes
1 thin slice lemon, for garnish
1 thin slice cucumber, for garnish

In a cocktail shaker, place chopped cucumber, lemon zest, basil and honey, shake vigorously.
Add the gin, lemon juice and stir 10 seconds. Pour the mixture into a rocks glass filled with ice cubes and slice of cucumber. Garnish with lemon and serve.





Gretchen Röehrs - grafika i jedzenie.

Gretchen Röehrs tworzy unikatowe smaczne sukienki, jej twórczość możesz obejrzeć na stronie: https://instagram.com/groehrs/





Ciasto - chlebek cukiniowy. Zucchini bread.

 

250 g cukru
200 ml oliwy
3 jajka
300 g cukinii (startej 250 g)
8 łyżek musu jabłkowego
300 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
70 g mąki ryżowej*
50 g mąki gryczanej*
1 + 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku bezglutenowego*
1/2 łyżeczki soli
3/4 gałki muszkatołowej
1 + 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rodzynek, opcjonalnie

1 łyżka soku z cytryny
8 łyżek cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu  
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Rodzynki zalej niewielką ilością ciepłej wody i mocz dwie godziny. Jajka wymieszaj z oliwą i cukrem. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce używając dużych oczek. Dodaj cukinię,  mus jabłkowy i rodzynki do masy jajecznej, wymieszaj. Mąkę przesiej przez sito. Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Dodaj do masy jajeczno cukiniowej. Wymieszaj krótko do momentu połączenia się składników. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez 50 minut dopóki patyczek włożony w środek ciasta i potem wyjęty jest czysty nieobklejony ciastem. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Polej ciasto.


250 g of sugar 

200 ml of oil 
3 eggs 
300 g of zucchini (250 g grated) 
8 tablespoons of applesauce 
300 g of gluten-free wheat starch or corn starch* 
70 g of rice flour* 
50 g of buckwheat flour* 
1 + 1/2 teaspoon of baking soda
2 teaspoons of gluten-free baking powder*
1/2 teaspoon of salt 
3/4 nutmeg1 + 1/2 teaspoon of cinnamon 
3 tablespoons of raisins, optionally 

1 tablespoon of lemon juice 
8 tablespoons of icing sugar
1/3 teaspoon of cinnamon
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).   

Soak raisins in a small amount of warm water for two hours. Mix eggs with oil and sugar. Wash zucchini, grate using a large mesh. Add zucchini, applesauce and raisins to the eggs and mix. Sieve flour. Mix the flour with baking soda, baking powder, salt, nutmeg and cinnamon. Add flour mixture to egg zucchini mixture and stir until combined. Bake a cake in a preheated oven to 200 degrees Celsius without air flow for 50 minutes until a toothpick inserted into center comes out clean. Mix lemon juice with icing sugar and cinnamon. Pour over cake.