Dlaczego tak jest? W pierwszym przypadku lekarze stwierdzili, że to w dużej mierze wina palenia papierosów. Ale co w takim razie przyczyniło się do rozwoju choroby w rodzinie? Rodzina jest bardzo biedna. Moim zdaniem wynika to z tego, co spożywają. Biedni ludzie kupują najtańsze pożywienie. A takie produkty zawierają bardzo dużo chemicznych dodatków, zawierają mnóstwo ulepszaczy smaków, sztuczne zastępniki naturalnych substancji, konserwanty. Taka żywność jest zagrożeniem dla nas wszystkich. Pasztety dla zwierząt zawierają więcej mięsa niż te najtańsze produkowane dla ludzi. Podobnie jest z najtańszymi wędlinami - zawierają mało mięsa, a dużo wypełniaczy, soli i substancji smakowych. Głównym składnikiem kostek rosołowych jest glutaminian sodu i sól, dlatego polecam kupować przyprawę warzywną bezglutenową firmy Bezgluten bez dodatków chemicznych. (wkrótce na moim blogu umieszczę przepis na domową jarzynkę bez chemii) Radzę zrezygnować z zup w proszku, "chińskich" zupek, sosów w proszku.
Najwięcej witamin i innych substancji potrzebnych w naszym organiźmie zawartych jest w warzywach, szczególnie w zielonych warzywach. Witaminy i mikroelementy zawarte w naturalnym pożywieniu często występują w obecności innych związków, które wzajemnie wspomagają swoje działanie. Dlatego spożywanie sztucznych preparatów witaminowych nigdy w pełni nie zastąpi substancji zawartych w diecie bogatej w warzywa.
Z suplementów diety polecam jednak preparaty zawierające olej z wiesiołka (np. oeparol), którego składnikiem są biologicznie aktywne kwasy tłuszczowe Omega-6: linolowy i gamma-linolenowy, zaliczane do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz tran (Omega-3). Związki te odżywiają nasz mózg, dzięki nim sprawnie funkcjonuje nasz mózg.
Inny czynnik, który może mieć wpływ na rozwój chorób w współczesnym świecie (nie tylko rak, inne choroby cywilizacyjne, choroby uwarunkowane genetycznie, choroby wynikające z anomalii rozwojowych płodu, choroby psychiczne) to chemia wokół nas, w naszym gospodarstwie domowym, w rolnictwie (nawozy i pestycydy), w przemyśle - również spożywczym, spaliny. Jest nas miliardy ludzi na ziemi, miliony z nas codziennie używa środki czystości, kosmetyki, odświeżacze powietrza. To wszystko trafia do powietrza, kanalizą do gleby a potem do wody. Do wody, którą potem pijemy i do ziemi, w której sadzimy i siejemy rośliny. Powinniśmy sobie uświadomić, że każdy z nas ma na to wpływ, możemy ograniczyć stosowanie środków czystości w domu, zrezygnować z używania niektórych kosmetyków (np. cienie do powiek, tusz, preparaty do układania włosów, dezodoranty) oraz przestać korzystać z wszelkich odświeżaczy powietrza.
Stres.
No i oczywiście uwarunkowania genetyczne.
Nie ma ludzi zdrowych, są tyko niezdiagnozowani.
Złe
nawyki żywieniowe, nałogi; zanieczyszczenie środowiska, które zaczęło się wraz
z rewolucją przemysłową; w wcześniejszych wiekach bieda (wyzysk chłopów
pańszczyźnianych), niewiedza, aktualnie zbyt dużo "chemii" w przemyśle
spożywczym, w rolnictwie i w gospodarstwie domowym oraz stres - to wszystko
spowodowało, iż dzisiaj nie ma ludzi z super DNA. Każdy z nas ma zmutowany gen,
który może powodować upośledzenie lub chorobę i przekazuje go dalej kolejnym
pokoleniom.
Co nam pozostaje? Prowadzić zdrowy tryb życia – spożywajcie więc dania bogate w witaminy, mikroelementy i wszystkie super związki poprawiające nasze zdrowie (występujące naturalnie w warzywach i owocach), uprawiajcie sport i unikajcie stresu. Zwolnijcie.
To rada zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, bo jedni i drudzy przekazują swoje DNA potomstwu.
Myślisz sobie - jak czasami zjem chipsy, wypiję pepsi lub coca colę, napój gazowany, mrożoną pizzę, hamburgera - to mi nie zaszkodzi. Ale są tego konsekwencje. Osobiście wręczasz naboje producentowi, które później zabijają najbiedniejszych. Gdyby ludzie zrezygnowali z kupowania niezdrowych produktów, producent byłby zmuszony produkować zdrowsze produkty, a potem taka żywność byłaby tańsza i biedni ludzie też mogliby się lepiej odżywiać.
Masz ochotę na słodką przekąskę? Wybieraj mądrze produkt z półki sklepowej. Proponuję orzechy laskowe w czekoladzie, migdały w czekoladzie i suszone śliwki w czekoladzie. Orzechy i migdały są dobre dla naszego mózgu, suszone śliwki pomogą tym, którzy mają problemy z jelitami, a czekolada doda energii.
Przeczytaj, bo warto:
Dlaczego warto jeść....?
(wiele produktów zawiera związki wspomagające walkę z rakiem, np.: borówki)
(wiele produktów zawiera związki wspomagające walkę z rakiem, np.: borówki)
Wyszukane i sprawdzone przyprawy i dodatki do dań.
Warzywa antynowotworowe
Owoce i zioła antynowotworowe
Warzywa antynowotworowe
Owoce i zioła antynowotworowe