Moim ulubionym dressingiem, jeszcze zanim dowiedziałam się, że mam nietolerancję na gluten, był sos koperkowo - ziołowy, który wykorzystywałam do przygotowania sałatki z ogórka i ziemniaków, przepis tutaj: http://.../2014/07/saatka-z-ogorka-i-ziemniako-potato.html. Postanowiłam opracować własny przepis na ten sos sałatkowy, będzie zatem bez dodatków chemicznych. Drugi przepis, który da Was przygotowałam to dressing włoski, ponoć cieszy się wielką popularnością.
Dressing koperkowo - ziołowy (scrolldown to the English version)
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
2 łyżki drobno posiekanego kopru
1/2 - 1 łyżeczka suszonego koperku
1 + 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub 1 łyżka świeżej drobno posiekanej
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
szczypta kurkumy
świeżo zmielony pieprz
sól opcjonalnie, ja nie dodaję
Dressing włoski
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki lub 1 łyżka drobno posiekanej świeżej
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 - 2 szczypty suszonego tymianku
szczypta suszonej bazylii
świeżo zmielony pieprz
sól opcjonalnie, ja nie dodaję
Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiczku, wymieszaj dokładnie. Zakręć słoik i wytrząsaj około 1- 2 minut. Odstaw na dwie godziny do lodówki.
Zobacz również / See also:
My
favorite dressing, before I know that I have an intolerance to
gluten, was a dill herbal dressing, which used to prepare a cucumber potatoe salad, recipe here: http://.../2014/07/saatka-z-ogorka-i-ziemniako-potato.html. I decided to develop this own recipe, therefore will be without chemical additives. The second recipe that I will share with You is Italian dressing, is very popular.
Dill Herbal Dressing
4 tablespoons of extra virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of water
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic
1 teaspoon of dried onion
2 tablespoons finely chopped dill
1/2 - 1 teaspoon of dried dill
1 + 1/2 tablespoons of finely chopped chives
1/2 teaspoon of dried parsley or 1 tablespoon of finely chopped fresh
1/2 teaspoon of mustard seeds
pinch of turmeric
freshly ground pepper
optional salt, I do not add
Italian Dressing
4 tablespoons of extra virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of water
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic
1 teaspoon of dried onion
1 teaspoon of dried parsley or 1 tablespoon of finely chopped fresh
1/2 teaspoon of dried lovage
1/2 teaspoon of mustard seeds
1 - 2 pinches of dried thyme
pinch of dried basil
freshly ground pepper
optional salt, I do not add
Place all dressing ingredients in a small jar and mix thoroughly. Turn off the jar and shaken about 1 to 2 minutes. Allow to stand for two hours in the fridge.
Dill Herbal Dressing
4 tablespoons of extra virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of water
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic
1 teaspoon of dried onion
2 tablespoons finely chopped dill
1/2 - 1 teaspoon of dried dill
1 + 1/2 tablespoons of finely chopped chives
1/2 teaspoon of dried parsley or 1 tablespoon of finely chopped fresh
1/2 teaspoon of mustard seeds
pinch of turmeric
freshly ground pepper
optional salt, I do not add
Italian Dressing
4 tablespoons of extra virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of water
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic
1 teaspoon of dried onion
1 teaspoon of dried parsley or 1 tablespoon of finely chopped fresh
1/2 teaspoon of dried lovage
1/2 teaspoon of mustard seeds
1 - 2 pinches of dried thyme
pinch of dried basil
freshly ground pepper
optional salt, I do not add
Place all dressing ingredients in a small jar and mix thoroughly. Turn off the jar and shaken about 1 to 2 minutes. Allow to stand for two hours in the fridge.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz