Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 18 października 2020

Surówka z buraka i kiszonego ogórka. Beetroot Pickled Cucumber Salad.

 

/scroll down to English version/
500 g gotowanych buraczków
1/2 cebuli, obrana
3 kiszone ogórki
1 duże jabłko, obrane
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
pieprz do smaku

ogórek kiszony do dekoracji, pokrojony w plasterki

Buraczki, cebulę, jabłko i ogórki kiszone zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj oliwę, ocet jabłkowy i dopraw pieprzem. Wymieszaj, odstaw do lodówki na godzinę. Podawaj schłodzoną.


500 g boiled beetroot
1/2 onion, peeled
3 pickled cucumbers
1 large apple, peeled
2 tablespoons flax oil
1 tablespoon apple cider vinegar
pepper to taste

pickled cucumber for decoration, sliced

Grate beetroot, onion, apple and pickled cucumbers using large meshes. Add olive oil, apple cider vinegar and season with pepper. Stir, set aside in the fridge for an hour. Serve chilled.