4 - 5 porcji. Koszt 20 zł.
200 g makaronu świderki (fusilli) lub kokardki (farfalle), bezglutenowy*
280 g krewetek koktajlowych
1 duży ogórek
1 + 1/2 żółta, pomarańczowa papryka
5 gałązek natki pietruszki, grubo posiekana
sok z cytryny
pieprz, sól
oliwa do smażenia
Sos:
3 łyżki majonezu bezglutenowy
3 łyżki ketchupu
1 łyżka oliwy
2 łyżki wody
3/4 łyżeczki przyprawy zioła toskańskie
1/2 łyżeczki przyprawy pomidorowo - czosnkowej z czarnuszką firmy Dary natury
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Krewetki skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny. Połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu, wymieszaj dokładnie na gładki sos. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przelej zimną wodą i odcedź. Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Obierz ogórek, pokrój w kostkę. Krewetki podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem. Makaron połącz z ogórkiem, papryką, krewetkami i natką pietruszki, dodaj 6 łyżek sosu, wszystko wymieszaj.
4 - 5 servings.
200 g spiral pasta (fusilli) or bow pasta (farfalle), gluten-free
280 g cocktail shrimp
1 large cucumber
1 + 1/2 yellow, orange peppers
5 sprigs of parsley, coarsely chopped
lemon juice
pepper, salt
oil for frying
Sauce:
3 tablespoons mayonnaise, gluten-free
3 tablespoons ketchup
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons water
3/4 teaspoon Tuscan herbs seasoning
1/2 teaspoon of tomato garlic nigella's seasoning of Nature Gifts company
Sprinkle shrimp with lemon juice and set aside for half an hour. Combine all the components of the dressing, mix thoroughly to a smooth sauce. Cook the pasta al dente according to package instructions. Pour cooked pasta over cold water and drain. Wash peppers, cut into cubes. Peel the cucumber, cut into cubes. Fry shrimp in a pan, season with salt and pepper. Connect pasta with cucumber, peppers, shrimp and parsley, add 6 tablespoons of the sauce, mix everything.