Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 3 czerwca 2015

Szparagi i jajko w sosie żurawinowym. Asparagus and eggs in cranberry sauce.


10 białych szparag
4 jajka

Dressing żurawinowy
3 łyżki żurawiny (użyłam mrożoną)
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki bezglutenowej musztardy
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
świeżo zmielony pieprz

Dressing przygotuj dwie godziny przed podaniem. Wszystkie składniki dressingu umieść w słoiku, zmiksuj blenderem, dopraw pieprzem i tymiankiem. Szparagi odetnij 2 cm od dołu, obierz. Gotuj szparagi w wodzie 10 minut, odcedź.
Zagotuj  półtora litra wody z jedną łyżeczką octu. Każde jajko w koszulce gotuj oddzielnie.Jajko wbij delikatnie do małej miseczki. Zamieszaj łyżką gotującą się wodę. W powstały wir wlej delikatnie jajko i gotuj 2 minuty, żółtko będzie płynne ( 3 minuty - jajko jest ugotowane na  twarde). Wyjmij łyżką cedzakową jajko z wody.
Szparagi polej żurawinowym dressingiem, na wierzchu ułóż ugotowane jajko, dopraw sola i pieprzem.


10 white asparagus
4 eggs

Ccranberry dressing
3 tablespoons of cranberries (I used frozen)
2 tablespoons of oil
2 tablespoons of lemon juice
1/2 teaspoon of gluten-free mustard
2 teaspoons of honey
1/2 teaspoon of dried onions
1/2 teaspoon of dried t
hyme
freshly ground pepper


Prepare dressing two hours before serving. Put all dressing ingredients in a jar, blend and season with pepper and thyme. Cut asparagus 2 cm from the bottom, then peel. Cook asparagus in the water 10 minutes, drain.
Boil one and half a liter of water with one teaspoon of vinegar.  Cook every egg separately. Gently break egg into a small bowl. Stir water with a spoon. Pour carefully the egg in the resulting vortex in water and cook the egg 2 minutes, the yolk is runny; (cooking 3 minutes - the egg is hard boiled). Remove the egg from the water using a slotted spoon.
Pour the cranberry dressing over the asparagus, on top place the boiled egg, season with salt and pepper.




Wyszukane: herbatki owocowe.

Niedaleko mojego miejsca zamieszkania znajduje się sklep zielarski Ulik, Głogowska 116. Wybór naprawdę ogromny: herbaty, soki, syropy, miody.... Udało mi się kupić herbatę Owoc Aronii firmy Kawon, skład: 100% suszonych owoców, bez sztucznych aromatów i dodatków; herbatę Owoc Głogu firmy Kawon, skład: 100 % suszony owoc głogu, produkt przeznaczony dla osób dorosłych, nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na owoc głogu oraz w przypadku ciąży i karmienia piersią, herbatę Borówkowa firmy Herbapol w Krakowie SA, skład: owoc róży dzikiej - 65%, owoc borówki czernicy (czarna jagoda) - 35%.



Na uwagę zasługują także inne herbaty firmy Herbapol:

HERBATKA FIX NA WZROK - owoc aronii - 26%, ziele świetlika - 21%, owoc porzeczki czarnej - 20%, owoc borówki czernicy - 16%, owoc róży - 16%, kwiat bławatka - 1%

HERBATKA FIX WZMACNIAJĄCA - liść czerwonokrzewu - 30%, ziele pokrzywy - 25%, owoc tarniny - 25%, liść ostrokrzewu - 10%, korzeń żeń-szenia - 5%, nasiona kozieradki - 4%, premiks witaminowy zawierający witaminy: C, B1, B2, B6, B12, E, PP (niacyna), biotynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy - 0,5%, mleczan magnezu - 0,5% 

HERBATKA ALERGOFIX - ziele fiołka trójbarwnego - 20%, ziele pokrzywy - 18%, skórka z jabłka - 18%, owoc róży dzikiej - 14%, ziele świetlika - 9%, kwiat lawendy - 9%, kwiat hibiskusa - 7,5%, kwiat malwy czarnej - 4%, wyciąg z pachnotki - 0,5%

HERBATKA FIX ANEMIKA - owoc tarniny - 24%, owoc aronii - 24%, ziele szpinaku - 11%, burak suszony - 10%, kwiat hibiskusa 9%, owoc pigwy - 8%, ziele rzepiku - 6%, koncentrat buraka - 5%, wyciąg (4:1) z aceroli - 2%, witamina C - 1%

Macie sprawdzone działanie tych herbat? Napiszcie!



Jadłospis Tydzień 4 - dieta bogata w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Weekly menu 4 - a diet rich in iron, vitamin B12 and folic acid.

TYDZIEŃ CZWARTY. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym serem żółtym i  kiełkami. Zaś latem do kanapek można dodawać warzywa i sałatę. W ciągu dnia proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna): wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj)


Poniedziałek, Wtorek: warzywna zupa z brokułem i ciecierzycą
Tuesday: vegetable soup with broccoli and chickpeas














Składniki: 1 brokuł (450 - 500 g), 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1 mała kalarepa, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego pora, 150 g nieugotowanej ciecierzycy, 2 - 3 łyżki masła lub oliwy, 1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, 3/4 łyżki suszonej natki pietruszki.

Wykonanie: Ciecierzycę mocz w letniej wodzie przez 12 godzin. Potem gotuj z dwiema szczyptami soli przez około 40 - 60 minut, w trakcie gotowania zmień wodę. Kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz, seler i por umyj, pokrój wszystko w plasterki. Brokuł umyj, podziel na cząstki. Marchewkę, seler, kalarepę, por i korzeń pietruszki umieść w garnku, zalej 1200 - 1400 ml wody, dodaj masło i bulion w proszku, gotuj 15 - 20 minut. Dodaj kawałki brokuła i natkę pietruszki, gotuj kolejne 7 minut (odkryta - brokuł zachowa soczystą zieleń). Dopraw zupę solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę i gotuj około 3 minut.  

Środa: surówka z marchwią, jabłkiem i rukolą + wątróbka
Wednesday: salad with carrots, apple and arugula + chicken liver













Składniki: 500 g kurzej wątróbki, 1/2 dużej cebuli pokrojona w kliny, oliwa do smażenia.Surówka: 1 duża marchew, 3/4 jabłka, 20 g rukoli. Dressing: 1 łyżka jogurtu greckiego, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 3/4 łyżki musztardy, 1 łyżeczka miodu, pieprz.

Wykonanie: Wszystkie składniki dressingu połącz i wymieszaj, dopraw pieprzem. Marchew i jabłko obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wymieszaj warzywa z rukolą i dressingiem. Podawaj sałatkę po upływie pół godziny. Wątrobę smaż na oliwie około 20 minut, w połowie smażenia dodaj cebulę. Pięć minut przed końcem smażenia podlej wątróbkę 70 ml wody, dopraw solą i pieprzem. Wątróbkę należy zawsze solić pod koniec smażenia, by nie zrobiła się twarda.


Czwartek: amarantusowo jogurtowe placki z truskawkami
Thursday: amaranth yogurt pancakes with strawberries

 









Składniki 8 placków: 220 g jogurtu greckiego, 2 jajka, 2 łyżki oliwy, 120 ml wody mineralnej gazowanej lub więcej, 1 szklanka skrobi kukurydzianej, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1 szklanka amarantusa ekspandowanego, 3/4 łyżki proszku do pieczenia bezglutenowy, 3 łyżki cukru, szczypta soli, oliwa do smażenia, truskawki, cukier puder do posypania.

Wykonanie: W misce roztrzep jogurt, jajka i oliwę. Dodaj mąkę, amarantus, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Piecz placki na oliwie, 4 łyżki ciasta na jeden placek. Gdy placek będzie podpieczony z jednej strony umieść truskawki w placku i odwróć placek by upiec z drugiej strony.
 
Piątek: ryba z bobem i szpinakiem
Friday: fish with fava (broad beans) and spinach

 
 











Składniki: 400 g dorsza filet, 300 g bobu lub edamame (zielona soja), 4 garście szpinaku, sól i pieprz, 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, 120 ml wody, 80 ml śmietany, sok z cytryny, oliwa do smażenia.

Wykonanie: Bób ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli 20 minut, odcedź. Dorsza skrop sokiem z cytryny, dopraw  solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 12 minut z termoobiegiem. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek. Dodaj bób i szpinak, wlej wodę i śmietanę. Zagotuj, dodaj bulion i dopraw pieprzem i solą. gotuj około 5 - 7 minut.

 
Sobota: zupa kalarepowa / Saturday: kohlrabi soup

 










Składniki: 2 kalarepy + liście, 1 duży ziemniak, 2 marchwie, 1 mała pietruszka, 2 łodygi selera naciowego, 250 g mięsa wieprzowego, 40 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, sól i świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: Kalarepę, ziemniaki i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Seler umyj i pokrój w plasterki. W garnku umieść warzywa (nie dodawaj liści kalarepy) i mięso, zalej wodą, dodaj oliwę i bulion w proszku. Gotuj wszystko około 20 minut. Liście kalarepy umyj, pokrój w paski i dodaj do zupy. Dodaj natkę pietruszki i dopraw zupę solą i pieprzem, gotuj kolejne 10 minut. Dodaj śmietanę i wymieszaj, wyłącz palnik. Przed podaniem podziel mięso na części.

Niedziela: karkówka, surówka z brukselki, jarmużu i jabłka
Sunday: pork neck, salad with brussels sprouts, kale and apples

 










Składniki: 300 g karkówki, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka grill mix bezglutenowa, 3 łyżki oliwy. Surówka: 100 g brukselki, 40 g  jarmużu, 1 duże jabłka. Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 +  1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy bezglutenowej, 1/2 łyżeczki miodu, 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą, posmaruj mięso i odstaw na godzinę. Brukselkę i jarmuż umyj, osusz. Pokrój w bardzo wąskie paski. Jabłko obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i mieszaj, aż uzyskasz jednolity sos. Dopraw pieprzem. Wymieszaj poszatkowaną brukselkę i jarmuż z jabłkiem, dodaj dressing i ponownie wymieszaj. Podawaj po upływie pół godziny od przygotowania. Mięso usmaż na grillowej patelni, około 20 - 30 minut.


Jadłospis Tydzień 3 - dieta bogata w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Weekly menu 3 - a diet rich in iron, vitamin B12 and folic acid.

TYDZIEŃ TRZECI. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do kanapek można dodawać warzywę i sałatę. W ciągu dnia proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna): wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj)


Poniedziałek:  sałatka z burakami, soczewicą i serem greckim 
Monday: salad with beets, lentils and Greek cheese

 








Składniki: 2 duże czerwone buraki (300 g), 2 łyżki oleju, 3/4 szklanka suchej nieugotowanej soczewicy, 40 g sera sałatkowego typu greckiego lub feta, ½ czerwonej cebuli pokrojona w piórka, pęczek szczypiorku posiekany, pół pęczka natki pietruszki (5 - 6 gałązek) posiekana. Sos: 4 łyżki oliwy, 1 ½ łyżki octu winnego lub soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy Dijon bezglutenowa, 3 – 4 łyżeczki miodu, ząbek czosnku, pieprz. 

Wykonanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki, jednolity sos. Buraki umieść w brytfannie, skrop olejem i owiń folią. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia buraków ugotuj soczewicę w osolonej wodzie, około 20 minut. Przecedź i przepłucz zimną wodą. Dodaj do soczewicy sos i dokładnie wymieszaj. Upieczone buraki pokrój w ćwiartki, dodaj do nich soczewicę, natkę pietruszki i szczypiorek, ponownie wymieszaj. Posyp pokruszonym serem. Podawaj od razu. Zamiast pieczonych buraków można użyć gotowane, bez dodatków dostępne w lidl.

Wtorek: wątróbka z sałatką z selera i pomarańczy
Tuesday: liver with celery orange salad
 












 
Składniki: 500 g wątróbki drobiowej pokrojonej w kawałki, 1 mała cebula pokrojona w paski, oliwa do smażenia, sól. Sałatka: 4 łodygi selera naciowego, 2 pomarańcze, 60 g miksu sałat, 1/4 szklanki słonecznika, 150 g jogurtu naturalnego, sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: Wątróbkę umyj, wysusz ręcznikiem papierowym, pokrój na większe kawałki. Smaż na oleju, na średnim ogniu około 20 minut. 5 minut przed końcem smażenia, dodaj cebulkę i  posól wątróbkę. Wątróbkę należy solić wtedy gdy jest już usmażona by nie stwardniała. Sałatka: Słonecznik upraż. Seler umyj, pokrój w krążki. Pomarańcze obierz i pokrój na kawałki. W misce umieść sałatę, seler naciowy, pomarańcze i słonecznik, wymieszaj. Dodaj jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszaj.

Środa: ryba w stylu orientalnym z sałatką z jabłka i jarmużu 
Wednesday: oriental-style fish with apples and kale salad

 



 
Składniki: 500 - 600 g ryby filet, sok z 1/2 cytryny, pieprz i sól do smaku, oliwa do smażenia. Marynata: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki ziaren sezamu, 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego, 1 łyżka octu ryżowego lub 1/2 łyżeczki białego octu winnego, 1 łyżeczka sosu rybnego, 1 łyżeczka świeżego startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki kurkumy. Sałatka: 60 g liści jarmużu, 1 i 1/2 jabłka pokrojone w ćwiartki, 1/3 czerwonej cebuli pokrojona w piórka. Sos do sałatki: 4 łyżeczki majonezu bezglutenowego, 1 łyżeczka musztardy dijon bezglutenowa, 2 łyżeczki jogurtu greckiego lub naturalnego, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie:  Wszystkie składniki marynaty połączyć.  Rybę obtocz w marynacie i zostaw na 15 minut. Rybę piecz w naczyniu do zapiekania 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj skropioną sokiem z limonki.Sałatka: Jarmuż, jabłka i cebulę wymieszaj z sosem majonezowo - musztardowym. 

Czwartek: zupa jarzynowa z jarmużem / Thursday: vegetable soup with kale






 






Składniki: 250 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 170 g żółtej fasoli szparagowej, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszki, 1/2 małego pora, kawałek selera, 40 g jarmużu (2 garście) liście podzielone na cząstki, 800 ml wody, 1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: Warzywa umyj i obierz. Por pokrój w plasterki, fasolkę szparagową pokrój na kawałki o długości 4 cm. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Umieść mięso i warzywa w dużym garnku, dodaj bulion w proszku i zalej wodą. Gotuj aż warzywa będą miękkie około 30 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj jarmuż, dopraw solą i pieprzem.

Piątek: racuchy  z selerem naciowym i jabłkiem
Friday: yeast pancakes with celery and apple












Składniki na 10 placków: 2 jajka, 200 ml letniej wody 220 g jogurtu greckiego, 15 - 20 g świeżych drożdży, 100 g mąki ekstra uniwersalny koncentrat maki bezglutenowej, 100g skrobi kukurydzianej, 80 - 90 g mąki ryżowej, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 1 jabłko, 2 + 1/2  - 3 łodygi selera naciowego; oliwa do smażenia, kwaśna śmietana, cukier puder.

Wykonanie: Drożdże pokrusz, dodaj cukier, dwie łyżki mąki i 50ml wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia drożdży. Seler i jabłko umyj, obierz na dużych oczkach. Do wyrośniętych drożdży dodaj pozostałą ilość wody, jajka, mąkę, sól i jogurt, dokładnie wymieszaj ciasto. Dodaj seler i jabłko, ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. Piecz placki na oliwie, około 3 minut jeden placek. Podawaj z kwaśną śmietaną posypane cukrem pudrem. Możez zrobić tradycyjne racuchy - przepis: Racuchy. Yeast pancakes with blackberry, apple mousse and sour cream


Sobota: fritatta z szpinakiem i pomidorami
Saturday: frittata with spinach and tomato














Składniki: 5 jajek, 3 łyżki jogurtu greckiego, 100 g świeżego szpinaku, 6 - 7 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki oliwy, 1- 2 szczypty soli, świeżo zmielony pieprz do smaku.

Wykonanie:  Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż około 2 minuty. Dodaj szpinak i trzy łyżki wody, duś 2- 3 minuty. Jajka wbij do miski, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Do roztrzepanych jajek dodaj podsmażony szpinak, wymieszaj. Przelej masę jajeczną do formy. Na wierzchu połóż połówki pomidora. Piecz frittatę przez 15 - 18 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza, z termoobiegiem.     


Niedziela: gołąbki w sosie pomidorowym z lekkostrawną sałatką
Sunday: meat-stuffed cabbage with tomato sauce and light salad









 

Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 90 g nieugotowanego ryżu (lub 130 g nieugotowanej kaszy jaglanej), 1/2 cebuli, kapusta lub sałata masłowa, 1 łyżka oliwy, 1 puszka pomidorów (400 g), 1 duży ząbek czosnku rozgnieciony, sól, pieprz do smaku, oliwa do smażenia. Sałatka: 2 - 3 garście miksu sałat, 1 duże jabłko pokrojone w kostkę, 6 - 7 suszonych moreli pokrojonych w paski, 1 + 1/2 łodygi selera naciowego pokrojony w paski.

Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki połącz i wymieszaj. Gołąbki: Liście kapusty sparz gorącą wodą. Ugotuj ryż (kaszę jaglaną) w wodzie z szczyptą soli. Odcedź, zostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie aż się zeszkli. Połącz mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podziel masę na cztery części. Uformuj z masy kule. Owiń w liście kapusty. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj zmiksowane pomidory, czosnek i gołąbki,  piecz wszystko pod przykryciem około 15 - 20 minut na średnim ogniu. Sos pomidorowy dopraw solą i pieprzem. Podawaj gołąbki z sałatką.