/scroll down to English version/
Składniki:
15 - 20 g świeżych drożdży1 jajko
150 g jogurtu naturalnego
250 ml (szklanka) letniej wody
1 szklanka (250 ml) bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
1 szklanka (250 ml) mąki ryżowej *
2 łyżki cukru
szczypta soli
*mąki firm posiadających produkty ze znakiem przekreślonego kłosa
Pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży. Potem dodać jajko, jogurt, mleko, cukier, sól i mąkę do misy. Wszystkie składniki mieszać aż do powstania jednolitej masy. Odstawić wyrobioną masę do ponownego wyrośnięcia drożdży.
Smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Racuchy podawać z musem jabłkowym, konfiturą z owoców lasu (jeżyny, jagody, maliny) i gęstą kwaśną śmietaną. Smacznego.
15 - 20 g fresh yeast
1 egg
150 g of natural yoghurt
250 ml lukewarm water
1 glassful (250 ml) of gluten-free wheat starch or corn starch
1 glassful (250 ml) of rice flour
2 tablespoons of sugar
pinch of salt
Crumble yeast, add a tablespoon of sugar, a tablespoon of flour and two tablespoons of warm water, mix everything and leave to rise yeast. Then add egg, yogurt, milk, sugar, salt, and flour. Mix all ingredients until a smooth dough. Set aside a dough to re-rise yeast. Fry pancake in oil until golden brown.
Serve pancakes with applesauce, forest fruits jam (blackberries, blueberries, raspberries) and thick sour cream.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz