Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 28 lipca 2014

Racuchy. Yeast pancakes with blackberry, apple mousse and sour cream.


/scroll down to English version/
Składniki:
15 - 20 g świeżych drożdży
1 jajko
150 g jogurtu naturalnego
250 ml (szklanka) letniej wody
1 szklanka (250 ml) bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej* 
1 szklanka (250 ml) mąki ryżowej *
2 łyżki cukru
szczypta soli

*mąki firm posiadających produkty ze znakiem przekreślonego kłosa

Pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży. Potem dodać jajko, jogurt, mleko, cukier, sól i mąkę do misy. Wszystkie składniki mieszać aż do powstania jednolitej masy. Odstawić wyrobioną masę do ponownego wyrośnięcia drożdży.
Smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Racuchy podawać z musem jabłkowym, konfiturą z owoców lasu (jeżyny, jagody, maliny) i gęstą kwaśną śmietaną. Smacznego.

15 - 20 g fresh yeast
1 egg
150 g of natural yoghurt
250 ml lukewarm water
1 glassful (250 ml) of gluten-free wheat starch or corn starch
 

1 glassful (250 ml) of rice flour 
2 tablespoons of sugar
pinch of salt

Crumble yeast, add a tablespoon of sugar, a tablespoon of flour and two tablespoons of warm water, mix everything and leave to rise yeast. Then add egg, yogurt, milk, sugar, salt, and flour. Mix all ingredients until a smooth dough. Set aside a dough to re-rise yeast. Fry pancake in oil until golden brown.

Serve pancakes with applesauce, forest fruits jam (blackberries, blueberries, raspberries) and thick sour cream. 



Brak komentarzy: