10 białych szparag
4 jajka
Dressing żurawinowy
3 łyżki żurawiny (użyłam mrożoną)
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki bezglutenowej musztardy
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
świeżo zmielony pieprz
Dressing przygotuj dwie godziny przed podaniem. Wszystkie składniki dressingu umieść w słoiku, zmiksuj blenderem, dopraw pieprzem i tymiankiem. Szparagi odetnij 2 cm od dołu, obierz. Gotuj szparagi w wodzie 10 minut, odcedź.
Zagotuj półtora litra wody z jedną łyżeczką octu. Każde jajko w koszulce gotuj oddzielnie.Jajko wbij delikatnie do małej miseczki. Zamieszaj łyżką gotującą się wodę. W powstały wir wlej delikatnie jajko i gotuj 2 minuty, żółtko będzie płynne ( 3 minuty - jajko jest ugotowane na twarde). Wyjmij łyżką cedzakową jajko z wody.
Szparagi polej żurawinowym dressingiem, na wierzchu ułóż ugotowane jajko, dopraw sola i pieprzem.
10 white asparagus
4 eggs
Ccranberry dressing
3 tablespoons of cranberries (I used frozen)
2 tablespoons of oil
2 tablespoons of lemon juice
1/2 teaspoon of gluten-free mustard
2 teaspoons of honey
1/2 teaspoon of dried onions
1/2 teaspoon of dried thyme
freshly ground pepper
Prepare dressing two hours before serving. Put all dressing ingredients in a jar, blend and season with pepper and thyme. Cut asparagus 2 cm from the bottom, then peel. Cook asparagus in the water 10 minutes, drain.
Boil one and half a liter of water with one teaspoon of vinegar. Cook every egg separately. Gently break egg into a small bowl. Stir water with a spoon. Pour carefully the egg in the resulting vortex in water and cook the egg 2 minutes, the yolk is runny; (cooking 3 minutes - the egg is hard boiled). Remove the egg from the water using a slotted spoon.
Pour the cranberry dressing over the asparagus, on top place the boiled egg, season with salt and pepper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz