Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 4 czerwca 2015

Jadłospis Tydzień 5 - dieta dieta bogata w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Weekly menu 5 - a diet rich in iron, vitamin B12 and folic acid.

TYDZIEŃ PIĄTY. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do kanapek można dodawać warzywa i sałatę. W ciągu dnia proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna): wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj). 


Poniedziałek: sałatka z tuńczykiem i białą fasolą
Monday: white bean and tuna salad










Składniki: 90 g miksu sałat z rukolą i szpinakiem, 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w krążki, 180 g białej fasoli konserwowej z puszki, 60 g kiełek fasoli mung (bez zalewy), 8 pomidorów koktajlowych pokrojone w połówki, 120 - 140 g tuńczyka w kawałkach w oleju. Dressing: 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy Dijon bezglutenowej, 1 łyżeczki miodu świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki sos. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę umyj, osusz, połącz z dressingiem i czerwoną cebulą, wymieszaj. Przełóż sałatę na talerze. Na wierzchu połóż tuńczyka, fasolę, kiełki fasoli mung i pomidorki. 

Wtorek: zupa z pieczonej papryki i pomidora
Tuesdayroasted peppers and tomato soup












 
Składniki: 2 czerwone papryki, 4 pomidory śliwkowe (600 g), 500 ml wody, 1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 3/4 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz, czarny sezam do posypania.

Wykonanie: Paprykę i pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut, bez termoobiegu. Cebule i czosnek, obierz, potem posiekaj. W garnku rozpuść masło, podsmaż cebulę. Dodaj upieczone warzywa, czosnek, wodę i bulion w proszku, gotuj wszystko około 20 minut. W połowie gotowania dodaj oregano i bazylię, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Zmiksuj wszystko i podawaj zupę posypaną sezamem.

Środa, Czwartek: lazania (bez makaronu) z cukinią, pomidorami i mięsem mielonym
Wednesda, Thursday: lasagna (without pasta) with zucchini, tomatoes and minced meat












Składniki: 800 g mielonego z indyka, 2 średniej wielkości cukinie, 2 puszki (800 g) pomidora w kostce, 1 średniej wielkości cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, 100 g startego sera Ementaler + Gouda, 60 g startego sera mozzarella.

Wykonanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek i cebulkę na 3 łyżkach oliwy, 2 - 3 minuty. Dodaj mielone, dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia rozdrobnij mielone za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pomidory z puszki, oregano i bazylię, wymieszaj i smaż wszystko jeszcze 10 minut. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na długie pasy o grubości około 1 cm. Posyp solą i pieprzem plastry cukinii. Smaż plastry cukinii na bardzo małej ilości oliwy, 1 - 2 minuty z każdej strony. Na dno naczynia, w którym będziesz zapiekać lazanię, wlej 1 łyżkę oliwy, rozprowadź po całym dnie. Połóż warstwę cukinii, na to wyłóż połowę mielonego z pomidorami, znowu plastry cukinii, resztę mielonego, i ponownie cukinię. Na wierzchu posyp startym serem. Przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10 -12 minut. 

Piątek: sałatka z gotowanymi jajkami (jajko w koszulce)
Friday: salad and poached eggs 












Składniki: 2 jajka. Sałatka: 3 pomidory pokrojone w dużą kostkę, 2 i 1/2 ogórka małosolnego lub kiszonego pokrojony w dużą kostkę, 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę, 1 i 1/2 łyżki majonezu bezglutenowego, 1 i 1/2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Pomidory, ogórki i cebulkę oraz 2 łyżki szczypiorku wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt i majonez, wszystko ponownie wymieszaj. Jajko, każde oddzielnie, wbij delikatnie do miseczki a potem wlej do gotującej się wody. Gotuj każde jajko 3 minuty, potem wyjmij na talerz. Rozbijając skorupkę uważaj by nie naruszyć białka, wtedy ładnie ugotuje się jajko przyjmując owalny kształt. Ugotowane jajko posól i dopraw pieprzem, posyp resztą szczypiorku. 

Sobota: zupa duńska / Saturday: soup called Danish










Składniki: 2 duże pory biała część, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 - 3 łyżki masła, 800 ml rosołu (2 łyżeczki bulionu bezglutenowego w proszku rozpuszczone w 800 ml gorącej wody), 200 g szynki drobiowej (kurczak lub indyk) powinna być bezglutenowa, 100 g topionego serka śmietankowego może zawierać gluten, 70 g topionego serka z szynką może zawierać gluten, groszek ptysiowy bezglutenowy.

Wykonanie: Warzywa obierz, por i cebule pokrój w cienkie plastry. Szynkę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj por, cebule i czosnek, duś około 5 minut. Dodaj rosół i gotuj wszystko 15 minut. Zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Dodaj szynkę (zostaw trochę do dekoracji) i ser topiony, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę z groszkiem ptysiowym.        

Niedziela: ryba amur z surówką z  jabłka
Sunday: amur fish and salad with apples

 







 

Składniki: Ryba: 4 dzwonki ryby amur lub karpia (500 - 600 g), sól, pieprz do smaku, 3 łyżki panierki bezglutenowejdo ryb Fish coating, 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub mąki ryżowej, oliwa do smażenia. Surówka: 2 jabłka, 1/2 dużego pora, 3 garście sałaty, mix z szpinakiem lub szpinaku, 2 płaskie łyżki majonezu bezglutenowego, 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Surówka: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj, pokrój w plasterki a potem na połówki. Postrzęp sałatę na małe kawałki. Połącz jabłka, sałatę i por, dodaj majonez i jogurt, wymieszaj. Dopraw solą i i pieprzem. Ryba: rybę posyp solą i pieprzem, obtocz w panierce z mąką i smaż na oliwie na złoty kolor, około 3 minuty z każdej strony. Podawaj rybę z surówką.

 

Brak komentarzy: