Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 18 maja 2015

Trufle czekoladowe z awokado i malinami. Chocolate avocado truffles with raspberries.


16 sztuk
300 g gorzkiej bezglutenowej czekolady minimum 60% kakao
2 dojrzałe awokado, ugniecione na papkę
4 łyżeczki miodu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika (może zawierać śladowe ilości gorczycy, glutenu, selera, soi,  mleka, sezamu i jajka) lub 1/2 łyżeczki cynamonu
250 g malin
niesłodzone kakao

Czekoladę i miód rozpuść na kąpieli wodnej. Lekko przestudź. Dodaj awokado, przyprawę i aromat waniliowy, dokładnie wymieszaj składniki. Wstaw masę czekoladową do lodówki na 15 minut w zamrażalce. Z schłodzonej masy formuj gładkie kulki nadziane malinami. Obtocz trufle w kakao. Wstaw do lodówki, przechowuj w zamkniętym naczyniu.

16 truffles
300 g of gluten-free dark chocolate minimum of 60% cocoa
2 ripe avocados, mushed
4 teaspoons of honey
1 teaspoon of vanilla extract
1 teaspoon of gingerbread spice (may contain traces amount of mustard, gluten, celery, soy, milk, sesame and eggs) or 1/2 teaspoon of cinnamon
250 g of raspberry
unsweetened cocoa


Melt chocolate and honey on a water bath. Slightly cool. Add mushed avocado, spice and vanilla extract, mix the ingredients thoroughly. Put avocado chocolate mass in the fridge for 15 minutes in freezer. Form from the cooled mass smooth balls stuffed with raspberries. Dredge truffles in cocoa. Put in the fridge stored in a air tight container.


Brak komentarzy: