1000 g śledzia tusze
5 łyżek mąki ryżowej*
5 łyżek skrobi kukurydzianej*
sól, świeżo zmielony pieprz
3 cebule (300 g)
2 marchwie
800 ml wody
230 ml octu (10%)
8 ziaren owocu jałowca
8 ziaren pieprzu
1 łyżeczka białej gorczycy
5 liści laurowych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
3 słoiki o pojemności 720 ml
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Do garnka wlej wodę i olej, dodaj cebulę i marchew, owoce jałowca, pieprz, gorczycę i liście laurowe. Dopraw solą i cukrem. Gotuj wszystko 10 minut, dodaj ocet i gotuj jeszcze 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Odetnij ogony od śledzi, usuń płetwy na grzbiecie. Posyp śledzie solą i pieprzem, obtocz w mące i smaż na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Odlej zalewę od cebuli, marchwi i przypraw. Połowę cebuli i marchwi przełóż na dno słoików, napełnij usmażonymi śledziami, na wierzch połóż resztę cebuli, marchwi i przyprawy z zalewy octowej. Zalej śledzie zalewą octową, pozostaw 2 cm od góry bez zalewy. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 130 stopni Celcjusza z termoobiegiem. Po 48 godzinach śledzie można jeść.
1000 g of herring carcasses
5 tablespoons rice flour*
5 tablespoons cornstarch*
salt and freshly ground pepper
3 onions (300 g)
2 carrots
800 ml water
230 ml of vinegar (10%)
8 grains of juniper berries
8 black peppercorns
1 teaspoon white mustard
5 bay leaves
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon of sugar
4 tablespoons olive oil
3 jars with a capacity of 720 ml
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Peel the onion, cut into the pen (bars). Peel the carrots, cut into slices. Pour water and oil into the pot, add the onion and carrot, add juniper berries, pepper, mustard and bay leaves. Season with salt and sugar. Cook everything 10 minutes, add the vinegar and cook 3 minutes more. Set aside to cool. Cut off the tails of herring, remove the fins on the back. Sprinkle herring with salt and pepper, coat with flour and fry in olive oil 3 minutes on each side. Decant the vinegar from onions, carrots and spices. On the bottom of the jars put half of the onions and carrots, fill fried herring, on the top put the rest of the onions, carrots and spices. Pour vinegar into jars, leave 2 cm from the top without vinegar. Tighten jars and pasteurize them 1 hour in an oven preheated to 130 degrees Celsius with air flow. After 48 hours you can eat herring.
W internecie znalazłam wiele przepisów na sałatki i przetwory z śledzia, poniżej znajdziecie kilkanaście linków:
Śledzie w pomidorach z chili i sherry - sherry, chili, skórka z pomarańczy, por, ketchup
Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie - cebula, koncentrat pomidorowy, ocet winny, pieprz
Śledzie z suszonymi pomidorami - czerwona cebula, ocet winy,suszone pomidory, bazylia
Śledzie imbirowe - imbir, kolendra, ziele angielskie, goździki, cytryna, orzechy włoskie
Śledzie imbirowe II - imbir, koncentrat pomidorowy
Śledzie po kaszubsku - gorczyca, rodzynki, koncentrat pomidorowy, papryka konserwowa, natka pietruszki
Śledzie po kaszubsku II - pieczarki, majeranek, koncentrat pomidorowy, cytryna, ocet winny
Śledzie po kaszubsku III - koncentrat pomidorowy, ketchup, cebula, cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, ostra papryka
Śledzie po kaszubsku IV - ogórki kiszone, rodzynki, suszone śliwki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy
Śledzie po kujawsku - mleko, cytryna, jabłka, przecier pomidorowy
Śledzie cytrynowe - cytryna, goździki, oliwa
Śledzie z żurawiną, czerwoną cebulką i olejem - czerwona cebula, żurawina, olej
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą - cebula, żurawina, imbir, ocet winny, koper
Śledzie korzenne - ziele angielskie, goździki, gorczyca, kolendra, jałowiec
Korzenne śledzie z orzechami - miód, przyprawa do piernika, cynamon, kardamon, ziele angielskie, goździki, imbir, migdały, orzechy
Śledzie po węgiersku - mleko, cebula, pieczarki, papryka konserwowa, przecier pomidorowy
Śledzie z suszonymi pomidorami - rodzynki, cytryna, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy
Śledzie w przyprawach korzennych z cebulką - whisky, musztarda, miód, cytryna, sos sojowy, anyż, goździk, liść laurowy, cynamon, kolendra, imbir, kardamon
Śledzie Korzenne z Orzechami - imbir, goździki, cynamon, orzechy włoskie, przyprawa do piernika, syrop klonowy
Śledzie z rodzynkami - rodzynki, koncentrat pomidorowy, cebula
Śledzie na skandynawską nutę - marchew, koper, cebula, jałowiec, kmin
Śledzie po szatańsku - suszone pomidory, chili, cytryna, czosnek, oregano, bazylia, rozmaryn zioła prowansalskie
Śledzie gajowego - grzyby, pomidory
Śledź gajowego II - grzyby, koncentrat pomidorowy, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
Śledzie opiekane w sosie - ogórek kiszony, cebula, ketchup, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy
Śledzie śródziemnomorskie - oliwki, kapary, zioła prowansalskie, czosnek, liść laurowy
Śledź zimowy - cebula, suszone śliwki, orzechy włoskie, kwaśna śmietana
Śledź ze śliwkami i orzechami włoskimi - orzechy włoskie, śliwki, czerwona cebula
Śledzie z orzechami - orzechy włoskie, cytryna, cebula
Korzenne śledzie po skandynawsku - whisky, cebula, koperek, zieleangielskie, gorczyca, kolendra, goździki, jałowiec, czarnuszka
Śledzie korzenne - liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, kardamon, cynamon, imbir, goździki, gorczyca, anyż, sos sojowy, sosu Worcestershire, miód, cytryna
Śledź w czosnku i majeranku - czosnek, majeranek, oliwa
Śledzie Roztoczańskie - żurawina, czerwona cebula, ocet balsamiczny, tymianek
Śledzie marynowane w zalewie korzennej - whisky, kolendra, gorczyca, czarnuszka, goździki, ziele angielskie, ziele jałowca
Śledzie marynowane w oleju rzepakowym i korzennych przyprawach - cynamon, anyż, kardamon, rodzynki, olej
Śledzie w sosie salsa - kukurydza, konserwowa papryka, cebula, pomidory, tabasco
Śledzie piernikowe - rodzynki, koncentrat pomidorowy, przyprawa do piernika, pomarańcze, sok z pomarańczy
Śledzie w sosie warzywnym - cebula, ogórki konserwowe, musztarda, ketchup, liść laurowy, ziele angielskie
Śledzie curry z chili - majonez, śmietana, curry, chili
Śledzie po wileńsku - cebula, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, goździki, olej
korzenne marynowane śledzie po skandynawsku
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz