Jest wiele warzyw i owoców, które zawierają przeciwutleniacze, związki zwalczające wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają lub spowalniają powstawanie raka oraz pomagają w profilaktyce chorób nowotworowych.
(wolne rodniki niszczą strukturę ludzkiego DNA, powodując jego mutacje).
Te super związki znajdziecie w:
aronii, borówce, czarnej porzeczce, jagodach acai, figach
w burakach, jabłkach, żurawinie, grejpfrucie, rabarbarze, pomidorze, granacie, papryce, malinach, truskawkach, kaki (persymona)
w awokado, jarmużu, kalarepie, szparagach (szczególnie zielonych), zielonych sałatach, kiełkach brokułu, pestkach dyni, selerze naciowym, japońskiej zielonej herbacie,
w orzechach i oleju z wiesiołka
oraz w czosnku, imbirze, kurkumie i rozmarynie.
Warto zatem tak skomponować dietę by była bogata w te produkty.
Co przed nami ukrywają, żebyśmy umierali na raka – cz. 1
Co przed nami ukrywają, żebyśmy umierali na raka – cz. 2
Antyoksydanty w diecie antyrakowej.
Warto zatem tak skomponować dietę by była bogata w te produkty.
Co przed nami ukrywają, żebyśmy umierali na raka – cz. 1
Co przed nami ukrywają, żebyśmy umierali na raka – cz. 2
Antyoksydanty w diecie antyrakowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz