Miałam ochotę zrobić sałatkę ziemniaczaną z śledziem. Myślicie, że to takie proste, jeżeli chcecie zrobić sałatkę bezglutenową. Chciałam kupić matiasy w zalewie, poszłam do kilku sklepów, nie mieli. Dobrego sklepu rybnego w mojej okolicy nie ma. Znalazłam mnóstwo filetów śledziowych w oleju; tyle, że większość z nich zawiera wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E621), nie dozwolony w diecie bezglutenowej - dla tych, co nie wiedzą. Zdecydowałam się na wiejskie filety śledziowe w oleju z cebulką, firmy Lisner.
Jestem bardzo rozczarowana stanowiskiem firm produkujących żywność, naprawdę nawet do śledzia trzeba dodawać glutaminian sodu?
3 - 4 porcje
500 - 550 g ziemniaków (5 - 6 sztuk)
450 g śledzia, filety śledziowe wiejskie w oleju, może zawierać śladowe ilości glutenu
1 1/2 jabłka
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dressing
5 łyżeczek majonezu
4 łyżeczki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
2 łyżeczki musztardy, bezglutenowa
świeżo zmielony pieprz
sól, opcjonalnie
jabłko i natka pietruszki do dekoracji
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Zimne ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę. Filety śledziowe, obrane jabłka i seler naciowy pokrój w dużą kostkę. Połącz wszystkie składniki ze sobą i wymieszaj dokładnie. Dodaj majonez, śmietanę i musztardę, ponownie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Użyłam tylko śledzie, bez cebuli i oliwy.
Śledź a'la, czyli nabici w matiasa. Kulinarne sensacje.
I wanted to make potato salad with herring. You think it's that simple, if you want to make a gluten free salad. I wanted to buy matias herring in brine, I saw to several stores, they didn't have them. In my area there isn't good fish store. I found a lot of herring fillets in oil; but most of them contain a flavor enhancer: monosodium glutamate (E621), not allowed in the gluten-free diet - for those who don't know that. I decided to rural herring fillets in oil with onion, Lisner company.
I am very disappointed with the position of the food companies. Do they really need to add monosodium glutamate even to herring?
3 - 4 servings
500 - 550 g potatoes (5 - 6 pieces)
450 g of herring, herring fillets in oil, Lisner , may contain traces of gluten
1 1/2 apples
2 stalks celery
2 tablespoons chopped parsley
Dressing
5 teaspoons of mayonnaise
4 teaspoons of thick cream or Greek yogurt
2 teaspoons mustard, gluten-free
freshly ground pepper
salt, optionally
apple and parsley for garnish
Boil the jacket potatoes. Peel cold potatoes, cut into large cubes. Cut herring fillets, peeled apples and celery into large cubes. Combine all ingredients together and mix thoroughly. Add mayonnaise, sour cream and mustard, stir again. Season with salt and pepper to taste.
I used herring fillets without onion and oil.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz