Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 23 marca 2015

Deser - brzoskwinie z kremem serowo - owocowym. Dessert - peaches with cheese fruit custard.


12 połówek brzoskwini z puszki 
60 g borówek

200 g sera mascarpone
200 g śmietany kremówki minimum 30%
6 łyżek dobrej jakości konfitury z owoców leśnych
1 łyżka żelatyny
3 - 4  łyżki wody

Brzoskwinie odcedź. Mascarpone wymieszaj z konfiturą. Ubij na sztywno śmietanę, dodaj do masy serowo owocowej, ponownie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie, podgrzej na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści; ciągle mieszaj. Dodaj letnią żelatynę do kremu i dokładnie wymieszaj. Wstaw krem do lodówki na godzinę. Schłodzony kremem połóż na połówki brzoskwiń. Na górze udekoruj borówkami.

12 canned peach halves
60 g of huckleberries, blueberries
 
200 g of mascarpone cheese
200 g of heavy cream at least 30%
6 tablespoons of good quality berries jam
1 tablespoon of gelatin
3 - 4 tablespoons of water

Drain peaches. Mix mascarpone with jam. Whip the cream to stiff, add it to cheese fruit mass and mix again. Dissolve gelatin in water, heat it over low heat until gelatin is melted, stirring constantly. Add lukewarm melted gelatin to custard and mix thoroughly. Put one in the fridge for an hour cream. Decorate peach halves with chilled custard. On top garnish with blueberries.

Brak komentarzy: