Dla 3 osób.
9 - 10 dużych liści sałaty radicchio
1 ½ gruszki
50 g kiełek słonecznika
1 (200 g) wędzona makrela
Dressing musztardowo jogurtowy:
3 łyżeczki musztardy Dijon, bezglutenowej
3 łyżki jogurtu greckiego
2 - 3 łyżeczki miodu
sok z ½ limonki
pieprz
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę.
Dressing ze szczypiorkiem
200 g kwaśnej śmietany
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki soku z cytryny
pieprz
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj dokładnie.
3 liście radicchio odłóż, na nich będziemy serwować sałatkę. Pozostałe liście radicchio pokrój na cienkie paski. Wędzoną makrelę podziel na kawałki. Gruszkę pokrój w plasterki. Wymieszaj radicchio, kiełki słonecznika i pokrojoną gruszkę, dodaj 5 łyżek dressingu musztardowego, wymieszaj delikatnie. Nałóż sałatkę na całe liście radicchio, na wierzchu ułóż kawałki makreli. Polej dressingiem ze szczypiorkiem. Podawaj od razu.
9-10 large leaves of radicchio lettuce
1 pears
50 g sunflower sprout
1 (200 g) smoked mackerel
Mustard and yoghurt dressing:
3 teaspoons Dijon mustard, gluten-free
3 tablespoons of Greek yogurt
2 - 3 teaspoons of honey
1/2 lime juice
1/2 lime juice
pepper
Mix all ingredients until smooth.
Dressing with chives
200 g of sour cream
3 tablespoons of chopped chives
3 tablespoons of lemon juice
pepper
Mix all dressing ingredients thoroughly.
Put 3 leaves of radicchio away, on them we will serve the salad. Cut the remaining leaves of the radicchio into thin strips. Divide the smoked mackerel into pieces. Slice the pear. Mix radicchio, sunflower sprouts and sliced pear, add 5 tablespoons of mustard dressing, mix gently. Put the salad on the whole radicchio leaves, put pieces of mackerel on top. Pour over the chives dressing. Serve immediately.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz