To jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, przepis mamy. Do pyz z karkówką zawsze podawała surówkę z kiszonej kapusty, z dodatkiem marchewki, doprawioną oliwą, cukrem, solą i pieprzem.
Karkówka dla 2 osób.
350 – 400 gram karkówki wieprzowej, pokrojona na dwa duże plastry
½ białej cebuli pokrojonej w piórka
3 – 4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 ½ łyżki mąki kukurydzianej, opcjonalnie
woda
Mięso dopraw solą i pieprzem, na patelni rozgrzej oliwę i smaż karkówkę z obu stron na brązowy kolor, około 5 minut z każdej strony, dodaj cebulę i duś około 2 minut. Podlej niewielka ilością wody i duś pod przykryciem. Kilka razy dolewaj niewielkie ilości wody i duś mięso pod przykryciem około 40 minut na małym ogniu, obracając mięso od czasu do czasu. Do powstałego z oliwy, wody i wywaru z mięsa sosu dodaj mąkę kukurydzianą, szybko wymieszaj by nie powstały grudki. W razie konieczności dodaj wody by sos nie był za gęsty. Zagotuj wywar mięsny. Karkówkę i sos podawaj z drożdżowymi kluskami gotowanymi na parze – przepis poniżej.
Drożdżowe pyzy (kluski na parze) 6 sztuk
80 g mąki ryżowej*
85 g skrobi kukurydzianej*
85 g skrobi ziemniaczanej
5 g świeżych drożdży
130 ml letniej wody
2 czubate łyżki mąki bezglutenowej
szczypta soli
1 – 2 łyżeczki cukru
2 łyżki roztopionego masła
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Z wody, drożdży, dwóch czubatych łyżek mąki i cukru sporządź rozczyn. Ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsyp pozostałą mąkę i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj. Podziel ciasto na 7 - 8 części, uformuj je w kule. Każdą kulę spłaszcz na placek do grubości 1 cm, ułóż na stolnicy posypanej mąką w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia (30 minut). Gotuj kluski partiami na parze, koniecznie pod przykryciem. Kluski gotujemy 8 - 10 min, aż będą puszyste.
Sałatka z sałaty masłowej dla 2 osób
1 mała główka sałaty
3 rzodkiewki
200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki cukru
sól, pieprz
Sałatę umyj, podziel na cząstki – poszarpane na kawałki listka. Sałatę przełóż do dwóch małych misek, dopraw sola i pieprzem, polej każdą porcję sałaty jedną łyżeczką octu winnego i posyp łyżką cukru, wszystko wymieszaj i odstaw na około 10 minut by sałata zmiękła. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Masę jogurtowo śmietanową rozlej do dwóch miseczek ze zmożoną sałatą, wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem można schłodzić sałatkę – 30 minut w lodówce.
Możesz kupić gotowe pyzy bezglutenowe w opakowaniu 4 sztuki.
2 servings
350 - 400 grams of pork neck, cut into two large slices
½ white onion, cut into pen
3 - 4 tablespoons olive oil
salt pepper
1 ½ tablespoons cornstarch, optional
water
Season meat with salt and pepper, in a frying pan heat the oil and fry the pork neck with both sides to brown, about 5 minutes on each side, add onion and simmer about 2 minutes. Pour small amount of water and simmer, covered. Several times add small amounts of water and simmer the meat for about 40 minutes covered over low heat, turning the meat from time to time. To meat sauce, add corn flour, stir quickly to avoid lumps formed. If necessary, add water to the sauce. Boil the meat stock. Serve pork neck with yeast steamed dumplings - recipe below.
Steamed Yeast Dumplings 6 pieces
80 g of rice flour*
85 g of corn starch*
85 g of potato starch
5 g of fresh yeast
130 ml lukewarm water
2 heaped tablespoons of gluten-free four
pinch of salt
1 - 2 teaspoons of sugar
2 tablespoons of butter, melted
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
With water, yeast, two heaped tablespoons of flour and sugar, make a solution. Set in a warm place to rise. In a bowl place remaining gluten-free flour and pour grown yeast solution. Knead dough by hand until it is torn away from the edges of the bowl. Add melted and cooled down butter, pinch of salt and knead again the dough. Divide the dough into 7 - 8 pieces, shape into balls. Flatten each ball to 1 cm thick cake, place on a fluored pastry board in warm place and leave to rise (30 minutes). Cook dumplings in batches of steamed, be covered. Cook dumplings 8 - 10 minutes, until they are fluffy. Serve with fried pork neck and sauce (broth from meat).
Butterhead lettuce salad for 2 people
1 small head of butterhead lettuce
3 radishes
200 g thick sour cream 18%
200 g Greek yogurt or natural
2 teaspoons vinegar
2 tablespoons sugar
salt pepper
Wash lettuce, divide into pieces. Place lettuce into two small bowls, and season with salt and pepper, pour over each portion of lettuce one teaspoon of vinegar and sprinkle with one tablespoon of sugar, mix everything and let stand for about 10 minutes to lettuce softened. Grate radish on large mesh and mix with sour cream and yogurt. Split cream yogurt mass to twobowls with lettuce, mix everything thoroughly. Before serving you can cool salad - 30 minutes in a fridge.
Karkówka dla 2 osób.
350 – 400 gram karkówki wieprzowej, pokrojona na dwa duże plastry
½ białej cebuli pokrojonej w piórka
3 – 4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 ½ łyżki mąki kukurydzianej, opcjonalnie
woda
Mięso dopraw solą i pieprzem, na patelni rozgrzej oliwę i smaż karkówkę z obu stron na brązowy kolor, około 5 minut z każdej strony, dodaj cebulę i duś około 2 minut. Podlej niewielka ilością wody i duś pod przykryciem. Kilka razy dolewaj niewielkie ilości wody i duś mięso pod przykryciem około 40 minut na małym ogniu, obracając mięso od czasu do czasu. Do powstałego z oliwy, wody i wywaru z mięsa sosu dodaj mąkę kukurydzianą, szybko wymieszaj by nie powstały grudki. W razie konieczności dodaj wody by sos nie był za gęsty. Zagotuj wywar mięsny. Karkówkę i sos podawaj z drożdżowymi kluskami gotowanymi na parze – przepis poniżej.
Drożdżowe pyzy (kluski na parze) 6 sztuk
80 g mąki ryżowej*
85 g skrobi kukurydzianej*
85 g skrobi ziemniaczanej
5 g świeżych drożdży
130 ml letniej wody
2 czubate łyżki mąki bezglutenowej
szczypta soli
1 – 2 łyżeczki cukru
2 łyżki roztopionego masła
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Z wody, drożdży, dwóch czubatych łyżek mąki i cukru sporządź rozczyn. Ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsyp pozostałą mąkę i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj. Podziel ciasto na 7 - 8 części, uformuj je w kule. Każdą kulę spłaszcz na placek do grubości 1 cm, ułóż na stolnicy posypanej mąką w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia (30 minut). Gotuj kluski partiami na parze, koniecznie pod przykryciem. Kluski gotujemy 8 - 10 min, aż będą puszyste.
Sałatka z sałaty masłowej dla 2 osób
1 mała główka sałaty
3 rzodkiewki
200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki cukru
sól, pieprz
Sałatę umyj, podziel na cząstki – poszarpane na kawałki listka. Sałatę przełóż do dwóch małych misek, dopraw sola i pieprzem, polej każdą porcję sałaty jedną łyżeczką octu winnego i posyp łyżką cukru, wszystko wymieszaj i odstaw na około 10 minut by sałata zmiękła. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Masę jogurtowo śmietanową rozlej do dwóch miseczek ze zmożoną sałatą, wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem można schłodzić sałatkę – 30 minut w lodówce.
Możesz kupić gotowe pyzy bezglutenowe w opakowaniu 4 sztuki.
2 servings
350 - 400 grams of pork neck, cut into two large slices
½ white onion, cut into pen
3 - 4 tablespoons olive oil
salt pepper
1 ½ tablespoons cornstarch, optional
water
Season meat with salt and pepper, in a frying pan heat the oil and fry the pork neck with both sides to brown, about 5 minutes on each side, add onion and simmer about 2 minutes. Pour small amount of water and simmer, covered. Several times add small amounts of water and simmer the meat for about 40 minutes covered over low heat, turning the meat from time to time. To meat sauce, add corn flour, stir quickly to avoid lumps formed. If necessary, add water to the sauce. Boil the meat stock. Serve pork neck with yeast steamed dumplings - recipe below.
Steamed Yeast Dumplings 6 pieces
80 g of rice flour*
85 g of corn starch*
85 g of potato starch
5 g of fresh yeast
130 ml lukewarm water
2 heaped tablespoons of gluten-free four
pinch of salt
1 - 2 teaspoons of sugar
2 tablespoons of butter, melted
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
With water, yeast, two heaped tablespoons of flour and sugar, make a solution. Set in a warm place to rise. In a bowl place remaining gluten-free flour and pour grown yeast solution. Knead dough by hand until it is torn away from the edges of the bowl. Add melted and cooled down butter, pinch of salt and knead again the dough. Divide the dough into 7 - 8 pieces, shape into balls. Flatten each ball to 1 cm thick cake, place on a fluored pastry board in warm place and leave to rise (30 minutes). Cook dumplings in batches of steamed, be covered. Cook dumplings 8 - 10 minutes, until they are fluffy. Serve with fried pork neck and sauce (broth from meat).
Butterhead lettuce salad for 2 people
1 small head of butterhead lettuce
3 radishes
200 g thick sour cream 18%
200 g Greek yogurt or natural
2 teaspoons vinegar
2 tablespoons sugar
salt pepper
Wash lettuce, divide into pieces. Place lettuce into two small bowls, and season with salt and pepper, pour over each portion of lettuce one teaspoon of vinegar and sprinkle with one tablespoon of sugar, mix everything and let stand for about 10 minutes to lettuce softened. Grate radish on large mesh and mix with sour cream and yogurt. Split cream yogurt mass to twobowls with lettuce, mix everything thoroughly. Before serving you can cool salad - 30 minutes in a fridge.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz