6 – 7 szaszłyków
2 piersi z kurczaka bez kości (600 – 700 g) pokrojona w duże kostki
1 czerwona papryka pokrojona w duże prostokątne kawałki
7 - 8 pieczarek pokrojonych na pół
1 mała cukinia pokrojona w krążki (plastry)
mała czerwona cebula pokrojona w krążki opcjonalnie
Marynata do mięsa:
2/3 łyżeczki papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
3 łyżki oliwy
Wszystkie przyprawy wymieszaj z sosem sojowym i oliwą, w tak przygotowanej marynacie wymieszaj kawałki kurczaka i odstaw na dwie godziny.
Na wykałaczki (szpadki) nadziewaj kawałki zamarynowanego kurczaka, papryki, pieczarek i cukinii (cebuli opcjonalnie). Warzywa możesz nadziewać wedle uznania, w dowolnej kolejności. Szaszłyki z kurczaka piecz na średnio rozgrzanym grillu około 10 – 12 minut lub patelni grillowej przez kilka minut – 5 - 7 minut. W trakcie pieczenia obracaj szaszłyki co kilka minut z każdej strony.
Pomysł na marynatę wzięłam ze strony: http://zabawyzesmakiem.pl/2013/08/szaszlyki-z-kurczaka-z-warzywami/
Sos tzatziki z miętą i koprem
200 g jogurtu greckiego
2 średnie ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
kilka gałązek koperku
garść liści świeżej mięty
do smaku - sól
pieprz mielony
1/2 - 1 łyżeczka cukru
Ogórki umyj i zetrzyj bez obierania na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posól trochę i przełóż na plastikowe sitko, odstaw na ok. 30 minut. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj - ma być właściwie pastą czosnkową. Posiekaj też zieleninę. Czosnek, zieleninę i sok cytrynowy dodaj do bardzo gęstego dobrego jogurtu. Dodaj także odciśnięte z soku ogórki, wymieszaj. Dopraw do smaku szczyptą cukru i pieprzem.
2 piersi z kurczaka bez kości (600 – 700 g) pokrojona w duże kostki
1 czerwona papryka pokrojona w duże prostokątne kawałki
7 - 8 pieczarek pokrojonych na pół
1 mała cukinia pokrojona w krążki (plastry)
mała czerwona cebula pokrojona w krążki opcjonalnie
Marynata do mięsa:
2/3 łyżeczki papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
3 łyżki oliwy
Wszystkie przyprawy wymieszaj z sosem sojowym i oliwą, w tak przygotowanej marynacie wymieszaj kawałki kurczaka i odstaw na dwie godziny.
Na wykałaczki (szpadki) nadziewaj kawałki zamarynowanego kurczaka, papryki, pieczarek i cukinii (cebuli opcjonalnie). Warzywa możesz nadziewać wedle uznania, w dowolnej kolejności. Szaszłyki z kurczaka piecz na średnio rozgrzanym grillu około 10 – 12 minut lub patelni grillowej przez kilka minut – 5 - 7 minut. W trakcie pieczenia obracaj szaszłyki co kilka minut z każdej strony.
Pomysł na marynatę wzięłam ze strony: http://zabawyzesmakiem.pl/2013/08/szaszlyki-z-kurczaka-z-warzywami/
Sos tzatziki z miętą i koprem
200 g jogurtu greckiego
2 średnie ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
kilka gałązek koperku
garść liści świeżej mięty
do smaku - sól
pieprz mielony
1/2 - 1 łyżeczka cukru
Ogórki umyj i zetrzyj bez obierania na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posól trochę i przełóż na plastikowe sitko, odstaw na ok. 30 minut. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj - ma być właściwie pastą czosnkową. Posiekaj też zieleninę. Czosnek, zieleninę i sok cytrynowy dodaj do bardzo gęstego dobrego jogurtu. Dodaj także odciśnięte z soku ogórki, wymieszaj. Dopraw do smaku szczyptą cukru i pieprzem.
6 - 7 skewers
2 chicken breasts, boneless (600 - 700 g), cut into large cubes
1 red bell pepper cut into large rectangular pieces
7 - 8 mushrooms, cut in half
1 small zucchini, sliced into rings
small red onion, sliced into rings, optionally
Marinade for the meat:
2/3 teaspoon of pepper
1 teaspoon of Provence herbs
2 tablespoons of gluten-free soy sauce
1/4 teaspoon of cayenne peppersalt to taste
3 tablespoons of oil
Combine all marnade ingrediens and mix. Mix well the chicken pieces with marinade and let stand for two hours. Thread chicken, zucchini, onion, red bell pepper, and mushrooms onto skewers. Fry turning chicken skewers on grill pan for 5 - 7 minutes.
2 chicken breasts, boneless (600 - 700 g), cut into large cubes
1 red bell pepper cut into large rectangular pieces
7 - 8 mushrooms, cut in half
1 small zucchini, sliced into rings
small red onion, sliced into rings, optionally
Marinade for the meat:
2/3 teaspoon of pepper
1 teaspoon of Provence herbs
2 tablespoons of gluten-free soy sauce
1/4 teaspoon of cayenne peppersalt to taste
3 tablespoons of oil
Combine all marnade ingrediens and mix. Mix well the chicken pieces with marinade and let stand for two hours. Thread chicken, zucchini, onion, red bell pepper, and mushrooms onto skewers. Fry turning chicken skewers on grill pan for 5 - 7 minutes.
The marinade recipe was found at: http://zabawyzesmakiem.pl/2013/08/szaszlyki-z-kurczaka-z-warzywami/
Tzatziki sauce with mint and dill
200 g of Greek yoghurt
2 medium ground cucumbers
2 cloves of garlic
juice of half a lemon
Tzatziki sauce with mint and dill
200 g of Greek yoghurt
2 medium ground cucumbers
2 cloves of garlic
juice of half a lemon
1/3 teaspoon of lemon zest
a few sprigs of dill
a handful of fresh mint leaves
a few sprigs of dill
a handful of fresh mint leaves
salt to taste
ground pepper
1/2 - 1 teaspoon of sugar
Wash cucumbers grate using large mesh. Sprinkle with salt and transfer onto a plastic strainer, set aside for 30 minutes. Peel the garlic and finely chop. Also chop the greens. Add garlic, greens and lemon juice to a very dense good yoghurt. Add cucumber without juice, mix well. Season to taste with a pinch of sugar and pepper.
ground pepper
1/2 - 1 teaspoon of sugar
Wash cucumbers grate using large mesh. Sprinkle with salt and transfer onto a plastic strainer, set aside for 30 minutes. Peel the garlic and finely chop. Also chop the greens. Add garlic, greens and lemon juice to a very dense good yoghurt. Add cucumber without juice, mix well. Season to taste with a pinch of sugar and pepper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz