260 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
70 g mąki ryżowej *
70 g skrobi ziemniaczanej *
100 ml mleka
2 jajka
40 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
7 g drożdży świeżych
40 g masła
1/3 – ½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki truskawek, ćwiartki
5 łyżek konfitury truskawkowej lub malinowej, z owoców leśnych
*mąki firm mogących oznaczać swoje produkty znakiem przekreślonego kłosa
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki gorącej wody
Dekoracja:
15 średniej wielkości truskawek, połówki
Forma do pieczenia o wymiarach 9 cm x 20 cm.
W małej miseczce umieść pokruszone drożdże, dodaj 2 łyżki mąki bezglutenowej, 5 łyżek mleka, 1 łyżkę cukru, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw drożdże do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże i sól. Jajka lekko roztrzep z ciepłym mlekiem i dodaj razem z roztopionym masłem do mąki. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto około 8 – 10 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odchodzić od dłoni. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. 1 ½ szklanki truskawek i konfiturę truskawkową zmiksuj w blenderze na gładkie puree. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiaj, by je odgazować. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na kwadrat o grubości około 1 cm. Następnie pokrój ciasto na kwadraty o wymiarach 7 cm x 7 cm (moja forma ma szerokość 9 cm, kwadraty mają bok o 2 cm mniejszy – 7 cm). Jeżeli używasz zwykłej formy, nie silikonowej, posmaruj formę masłem i oprósz mąką. Formę ustaw pod katem około 45 stopni, kwadraty układaj pionowo jeden za drugim w formie do pieczenia, na bok każdego kwadratu polej puree truskawkowe, dopiero potem przykładaj kolejny kwadrat ciasta, w taki sposób napełnij formę ciastem. Formę postaw poziomo na stole i delikatnie popraw ciasto, aby z przodu, z tyłu oraz na bokach była przestrzeń pomiędzy ciastem a formą do pieczenia, ponieważ ciasto będzie jeszcze rosło. Jeżeli pozostało Tobie puree truskawkowe możesz delikatnie pomiędzy kwadraty wlać resztę puree. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Piecz placek w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, potem przykryj placek pergaminem, by ciasto się nie przypiekło, i piecz kolejne 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie przez 15 – 30 minut by wystygło i potem dopiero delikatnie wyjmij z formy. Wszystkie składniki na lukier wymieszaj i polej nim chłodne ciasto. Na wierzch ciasta połóż połówki truskawek.
Pomysł na ciasto wzięłam ze strony: http://ilovebake.pl/2014/06/06/placek-drozdzowy-do-odrywania-z-truskawkami-przepis/. Wprowadziłam kilka zmian, użyłam mąki bezglutenowej i zamiast samej konfitury dodałam puree z świeżych truskawek i konfitury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz