Dla 3 osób. (scroll down to the English version)
4 małe czerwone buraki (400 g)
2 łyżki oleju
1 szklanka suchej nieugotowanej soczewicy
50 g sera sałatkowego typu greckiego lub feta
½ czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
pęczek szczypiorku, posiekany
pół pęczka natki pietruszki (8 gałązek), posiekana
Sos:
4 łyżki oliwy
1 ½ łyżki octu winnego
2 łyżeczki musztardy Dijon, bezglutenowa
3 – 4 łyżeczki miodu
ząbek czosnku
pieprz
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki, jednolity sos.
Buraki umieść w brytfannie, skrop olejem i owiń folią. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celcjusza. Podczas pieczenia buraków ugotuj soczewicę w osolonej wodzie, około 20 minut. Przecedź i przepłucz zimną wodą. Dodaj do soczewicy sos i dokładnie wymieszaj. Upieczone buraki pokrój w ćwiartki, dodaj do nich soczewicę, natkę pietruszki i szczypiorek, ponownie wymieszaj. Posyp pokruszonym serem. Podawaj od razu.
Zamiast pieczonych buraków można użyć gotowane.
3 servings
4 small red beets (400 g)
2 tablespoons oil
1 glassful of dry uncooked lentils
50 g Greek salad cheese and feta
½ red onion, cut into feather
bunch of chives, chopped
half a bunch of parsley (8 springs), chopped
Sauce:
4 tablespoons of olive oil
1 ½ tablespoons of vinegar
2 teaspoons of Dijon mustard, gluten-free
3 - 4 teaspoons of honey
clove of garlic
pepper
Mix well all sauce ingredients until you get a smooth homogeneous sauce.
Place the beets in a roasting pan, drizzle with oil and wrap with foil. Bake for 45 minutes in an oven preheated to 190 degrees Celsius. During beets roasting cook the lentils in salted water for about 20 minutes. Strain and rinse with cold water. Add sauce to lentil and mix thoroughly. Cut baked beets into quarters, add lentils, parsley and chives, stir again. Sprinkle with crushed /shredded cheese. Serve immediately.
Roasted beets you can substitute for cooked beets in water.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz