125 g ciastek, bezglutenowych herbatników maślanych lub maślane ciasteczka bezglutenowe*
4 łyżki masła
1 łyżka cukru pudru
600 g serka kremowego może być ricotta
sok z 1 limonki
skórka z dwóch limonek
½ łyżeczki olejku cytrynowego
4 - 5 łyżek cukru pudru
kilka kropel zielonego barwnika opcjonalnie
180 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%
30 truskawek
2 łyżki cukru pudru
300 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy opcjonalnie (zagęszczacz do śmietany w proszku) może zawierać śladowe ilości glutenu
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Truskawki z cukrem zetrzyj na tarce lub zmiksuj w blenderze na gładkie puree.
Masło rozpuść i przestudź. Ciastka bardzo dokładnie pokrusz, wymieszaj z cukrem i ostudzonym masłem. Przełóż pokruszone ciastka do sześciu słoiczków. Serek wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z limonki, skórką z limonki i aromatem – olejkiem cytrynowym. Dodaj do masy serowej ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. 2/3 masy śmietanowo – serowej przełóż do słoiczków. Do każdego słoika dodaj 4 – 5 łyżek truskawkowego puree, na to połóż resztę masy serowej. 300 ml śmietany kremówki ubij z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix. Ubitą śmietanę umieść na wierzchu serniczków.
Smacznego.
6 servings:
125 g biscuits, gluten-free butter biscuits of Incol or Bezgluten*
4 tablespoons butter
1 tablespoon of icing sugar
600 g cream cheese, ricotta
juice of 1 lime
zest of two limes
½ teaspoon lemon flavor
4 - 5 tablespoons granulated sugar
a few drops of green dye, optionally
180 ml whipping cream 30% or 36%
30 strawberries
2 tablespoons icing sugar
300 ml whipping cream 30% or 36%
2 tablespoons icing sugar
2 cream stiffener, may contain trace amounts of gluten
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Blend strawberries with sugar in a blender to a smooth puree.
Melt butter and cool. Break cookies very carefully, mix with sugar and cooled butter. Put the crushed biscuits to six jars. Mix cheese mix thoroughly with icing sugar, lime juice, lime zest and lemon flavor. Add whipped cream to cheese mass. put 2/3 amount of cream cheese mass into the jars. To each jar, add 4 - 5 tablespoons strawberry puree, next place the rest of the cheese cream mass. Whisk 300 ml whipping cream and sugar, at the end of whipping add cream stiffener. Place the whipped cream on top of cheesecakes. Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz