Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
środa, 30 lipca 2014
Cocoa tart, white chocolate mousse, strawberry. Gluten-free. Tarta kakaowa z musem z białej czekolady, z truskawkami.
Składniki na kruche ciasto kakaowe:
125 g zimnego masła
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
140 g mąki ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej (bezglutenowa skrobia pszenna, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana)*
40 g mąki ryżowej lub mąki gryczanej*
3 łyżeczki kakao
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady bezglutenowej
5 łyżek śmietany kremówki (36% lub 30 %)
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Mąkę przesiej do miski razem z kakao, dodaj cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj ręką. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i palcami wyrób, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodaj żółtko i kwaśną śmietanę, dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto rozprowadź na blasze do pieczenia. Schłodź w lodówce przez 60 minut. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180 C. Schłodzone ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut. Ostudź ciasto.
Gorzką czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciepłą czekoladą posmaruj spód ciasta i wstaw do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Mus z białej czekolady:
4 żółtka
400 ml zimnej śmietanki kremowej 30% lub 36% (polecam 36%)
40 g masła
200 g białej czekolady bezglutenowej
3 łyżeczki żelatyny
50 - 75 ml wody
4 łyżki płatków migdałów
W metalowej misce umieścić 4 żółtka i tylko część - 100 ml - śmietanki. Miskę umieść na garnku z delikatnie gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wrzącej wody). Mieszaj drewnianą łyżką przez około 10 minut aż masa będzie gorąca lub do czasu aż trochę zgęstnieje. Należy uważać aby jajka się nie ścięły! Gdy masa będzie gorąca zdejmij miskę z garnka i od razu dodaj pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszaj aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Gdyby czekolada nie chciała się roztopić, postaw miskę na garnku z parującą wodą. Odstaw na czas ubijania śmietanki.
Oddzielnie ubij resztę śmietanki kremowej (musi być bardzo zimna) na sztywną pianę. Bitą śmietanę delikatnie połącz z masą czekoladową, najlepiej w 3 partiach, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką, tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Dodaj migdały i delikatnie wymieszaj. Żelatynę wymieszaj z zimną wodą, lekko podgrzej aż żelatyna się rozpuści, powoli dodaj do kremu i wymieszaj. Wstaw mus na kilka minut do lodówki. Wyłóż mus na ostudzony spód kakaowy i wstaw do lodówki na całą noc.
Dodatkowo:
1 kg truskawek, umytych, bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki
1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w ¾ objętości wody podanej na opakowaniu
Wierzch kremu czekoladowego ozdób ćwiartkami truskawek, zalej tężejącą galaretką truskawkową. Wstaw do lodówki, wyjmij z lodówki na 20 minut przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz