/scroll down to English version/
200 g makaronu ryżowego, szerokie wstążki
1 krótki zielony ogórek obrany i pokrojony w kostkę
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
200 + 50 g mięsa krabowego lub paluszków krabowych, pokrojone w kostkę, paluszki surimi bez glutaminianu sodu, mogą zawierać gluten
pęczek świeżego kopru posiekany
3 łyżki majonezu bezglutenowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, świeżo zmielony pieprz
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. 50 gram paluszków krabowych i trochę kopru zostaw do dekoracji. Makaron wymieszać z ogórkiem, pomidorem, koprem i krabem. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wyłóż na miskę. Udekoruj krabem i posiekanym koprem.
Od 10 lat jestem na diecie bezglutenowej, zjadłam paluszki krabowe surimi pomimo iż są z glutenem nic mi nie było. Oczywiście jem je najwyżej 2 razy do roku, jeżeli zamierzasz jeść je często to musisz poszukać bezglutenowych, jeżeli w ogóle takie są produkowane. Albo zastąp mięsem kraba, jeżeli masz taką możliwość.
200 g rice noodles, wide ribbons
1 short green cucumber, peeled and diced
1 large tomato diced
200 + 50 g of crab meat or crab sticks, diced, surimi sticks may contain gluten
bunch of fresh dill, chopped
3 tablespoons of mayonnaise gluten-free
1 tablespoon natural yogurt
salt and freshly ground pepper
Cook rice noodles according to instructions on the package. Leave 50 grams of crab sticks and a little dill for garnish. Mix pasta with cucumber, tomato, dill and crab. Add mayonnaise and season with salt and pepper, tput in the bowl. Place chopped crab and dill on top.
For 10 years I used a gluten-free diet, I ate surimi crab sticks although they contain gluten, they did not harm me. Of course, I eat crab sticks about 2 times a year. If you want to eat them often you need to find gluten-free crab sticks. You can use also the crab meat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz