Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 30 lipca 2014

Kurczak w sosie Korma z ciecierzycą i szpinakiem. Korma chicken with chickpeas and spinach. Gluten-free.


/scroll down to English version/
Porcja dla 3 osób.
2 piersi z kurczaka (600 - 700 g)
2/3 szklanki nieugotowanej ciecierzycy
1 duży por pokrojony w krążki (biała i jasnozielona część)
150 g świeżego szpinaku
1 sos Korma Indian Curry Sauce firmy Patak's Original Indian Recipe (350 g), bezglutenowy

100 ml letniej wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
 

Ciecierzycę trzymaj zalaną ciepłą wodą przez całą noc. Namoczoną ciecierzycę gotuj w osolonej wodzie (2 szczypty soli) około 12 - 15 minut, ciecierzyca powinna być lekko twarda. Odcedź ciecierzycę. Kurczaka pokrój na duże kawałki, posól i popieprz. Smaż na oliwie na złoty kolor, z obu stron po około 5 minut. Dodaj do kurczaka por i duś aż por będzie półprzezroczysty. Dodaj sos Korma, wodę i ugotowaną ciecierzycę. Wszystko gotuj jeszcze 10 minut mieszając od czasu do czasu, potem dodaj świeży szpinak i duś około 2 - 3 minut aż szpinak będzie wyglądał jak zwiędnięty. Podawaj na ciepło.
 

Inspiracją do przygotowania kurczaka z ciecierzycą w sosie curry była potrawa Chickpea and Spinach Curry ze strony: http://mygoldenpear.com/2014/02/25/chickpea-and-spinach-curry/

For 3 people.
2 chicken breasts (600 - 700 g)
2/3 glassful uncooked chickpeas
1 large leek cut into rings (white and light green part)
150 g fresh spinach
1 Korma Indian Curry Sauce of the Patak's Original Indian Recipe (350 g), gluten-free
100 ml lukewarm water
3 tablespoons olive oil
salt and pepper

Keep (make to stay) chickpeas in warm water overnight. Cook soaked chickpeas in water with 2 pinches of salt, about 12 - 15 minutes, chickpeas should be slightly hard. Drain the chickpeas. Cut chicken into large pieces,
and season with salt and pepper. Fry chicken in oil until it will be golden brown on both sides about 5 minutes. Add the leek to the chicken and simmer until the leek will be translucent. Add Korma sauce, water and cooked chickpeas. Cook everything 10 minutes more, stirring from time to time. Then add the fresh spinach and simmer about 2 - 3 minutes until the spinach will look like withered. Serve warm.
 

The inspiration for the preparation of chicken with chickpeas in curry sauce was  Chickpea and Spinach Curry dish from: http://mygoldenpear.com/2014/02/25/chickpea-and-spinach-curry/


Brak komentarzy: