350 g mięsa mielonego
3 małe pomidory pokrojone w kostkę
pół kubka nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
4 średnie pieczarki pokrojone w kostkę
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
8 plastrów mozzarelli
pół łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano do farszu
sól, pieprz
150 ml gęstej śmietany
zielona cebulka, posiekana
2 łyżki oliwy
Ugotuj quinoę. Bakłażany przekrój na pół wzdłuż, wydrąż ze środka miąższ. W celu pozbycia się ewentualnej goryczy bakłażany i miąższ posyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie spłucz zimną wodą sól z warzywa, osusz papierowym ręcznikiem. Miąższ bakłażana pokrój w kostkę. Cebule i czosnek posiekaj. Mięso mielone podsmaż na oliwie. Dodaj do niego połowę miąższu z bakłażana, pieczarki, cebulę i czosnek. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę, quinoę, pokrojone pomidory i śmietanę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połówki bakłażana posyp ziołami prowansalskimi i lekko posól. Nałóż farsz mięsny. Napełnione połówki bakłażana piecz w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Połóż na wierzch plastry mozzarelli i piecz jeszcze 5 - 10 minut. Razem 35 - 40 minut.
2 eggplants
350 g minced meat
3 small tomatoes, diced
half a glass of uncooked quinoy
4 medium mushrooms, diced
1 small onion
2 cloves of garlic
8 slices of mozzarella
half a teaspoon of Provence Herbes or oregano to the stuffing
salt and pepper
150 ml thick cream
green onions, chopped
2 tablespoons olive oil
Cook the quinoa. Cut eggplant in half, remove pulp from the inside of eggplant. To get rid of the bitterness, sprinkle the eggplant and pulp with salt and set aside for 15 minutes. Then rinse vegetables with cold water, dry them using paper towel. Cut the eggplant pulp into cubes. Chop onion and garlic. Fry minced meat in olive oil. Add half of eggplant pulp, mushrooms, onion and garlic. Cook over medium heat for a few minutes. Add chopped green onions, quinoa, diced tomatoes and sour cream, mix well. Season with salt, pepper and Provence Herbs. Sprinkle the eggplant halves with Provence Herbs and salt. Fill the meat stuffing up. Bake the eggplant for 30 minutes in an oven preheated to 180 C. Place the mozzarella slices on top of the eggplant and bake for another 5 - 10 minutes. All time of baking: 35 - 40 minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz