Salsa z mango i ogórka:
1 mango pokrojone w dużą kostkę
1 krótki ogórek obrany i pokrojony w kostkę
sok z ½ limonki i skórka starta z limonki
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1/3 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
½ posiekanej papryki chilli, dodaj, jeżeli lubisz ostre potrawy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sos:
100 g mleka kokosowego (lub jogurt/kwaśna śmietana bez laktozy)
2 łyżeczki soku z limonki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta ostrej papryki w proszku, pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Tacos:
duża sałata rzymska lub sałata lodowa (lub 4 tortille bezglutenowe kukurydziane lub ryżowe)
50 g mixu sałat
450 g fileta dorsza ze skórą
sól, pieprz
panierka: 50 g mąki ryżowej + 50 g bezglutenowej bułki tartej, opcjonalnie
oliwa do smażenia
Filety dorsza pokroić na kawałki, dorsza doprawić solą i pieprzem, i opcjonalnie obtoczyć w panierce. Smażyć na oliwie około 5 – 7 minut. Na liściu sałaty rzymskiej lub tortilli umieścić kolejno: mix sałat, usmażonego dorsza, salsę z mango i ogórka, polać sosem. Gotowe.
Mango cucumber salsa:
1 mango cut into large cubes
1 short cucumber peeled and diced
½ lime juice and lime zest
3 tablespoons of chopped fresh cilantro
1/3 red onion, cut into small cubes
½ chopped chilli peppers, add if you like spicy food
Mix all the ingredients thoroughly.
Sauce:
100 g of coconut milk (or yoghurt/sour cream without lactose)
2 teaspoons lime juice
1 clove of garlic, pressed
1 pinch cayenne pepper powder
2 tablespoons of chopped fresh coriander
pepper
Mix all ingredients.
Tacos:
large romaine or iceberg lettuce (or 4 gluten-free corn tortillas)
50 g of lettuce mix
450 g of cod fillet with the skin
salt and pepper
breadcrumbs: 50 g of rice flour + 50 g of gluten-free bread crumbs, optionally
oil for frying
Cut cod fillets into pieces, season with salt and pepper, and coat with breadcrumbs mix optionally. Fry in olive oil about 5 - 7 minutes. On romaine lettuce or tortilla place successively: mix lettuce, fried cod, mango cucumber salsa, pour the sauce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz