Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 30 lipca 2014

Rybne tacos z salsą z mango i ogórka. Fish Tacos with mango cucumber salsa. Gluten-free.



Salsa z mango i ogórka:
1 mango pokrojone w dużą kostkę
1 krótki ogórek obrany i pokrojony w kostkę
sok z ½ limonki i skórka starta z limonki
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1/3 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
½ posiekanej papryki chilli, dodaj, jeżeli lubisz ostre potrawy
 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
 

Sos:
100 g mleka kokosowego (lub jogurt/kwaśna śmietana bez laktozy)
2 łyżeczki soku z limonki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta ostrej papryki w proszku, pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
pieprz
 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
 

Tacos:
duża sałata rzymska lub sałata lodowa (lub 4 tortille bezglutenowe kukurydziane lub ryżowe)

50 g mixu sałat
450 g fileta dorsza ze skórą
sól, pieprz
panierka: 50 g mąki ryżowej + 50 g bezglutenowej bułki tartej, opcjonalnie
oliwa do smażenia
 

Filety dorsza pokroić na kawałki, dorsza doprawić solą i pieprzem,  i opcjonalnie obtoczyć w panierce. Smażyć na oliwie około 5 – 7 minut. Na liściu sałaty rzymskiej lub tortilli umieścić kolejno: mix sałat, usmażonego dorsza, salsę z mango i ogórka, polać sosem. Gotowe.

Mango cucumber salsa: 
1 mango cut into large cubes 
1 short cucumber peeled and diced 
½ lime juice and lime zest 
3 tablespoons of chopped fresh cilantro 
1/3 red onion, cut into small cubes
½ chopped chilli peppers, add if you like spicy food

Mix all the ingredients thoroughly.


Sauce: 

100 g of coconut milk (or yoghurt/sour cream without lactose)
2 teaspoons lime juice
1 clove of garlic, pressed
1 pinch cayenne pepper powder 
2 tablespoons of chopped fresh coriander
pepper

Mix all ingredients.


Tacos: 

large romaine or iceberg lettuce (or 4 gluten-free corn tortillas)
50 g of lettuce mix
450 g of cod fillet with the skin 
salt and pepper 
breadcrumbs: 50 g of rice flour + 50 g of gluten-free bread crumbs, optionally
oil for frying

Cut cod fillets into pieces, season with salt and pepper, and coat with breadcrumbs mix optionally. Fry in olive oil about 5 - 7 minutes. On romaine lettuce or tortilla place successively: mix lettuce, fried cod, mango cucumber salsa, pour the sauce. 



Brak komentarzy: